avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort

Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la partaj cum se face acesta? Eu stiu ca atat activul cat si pasivul din timpul casatoriei se impart intre soti.Exista vreo sansa sa obtina apartamentul sotia?Daca se imparte la 2, si rata la credit este impartita ? Mentionez ca numai eu am platit ratele pana acum, ma ajuta si parintii ...dar nu asta este important ci as dori sa stiu daca se vor imparti toate creditele semnate de ambii soti la doi , daca, in cazul in care ramanem amandoi in apartament,cheltuielile cu utilitatile se imparta si daca fosta sotie poate vinde ceva fara acordul meu(daca nu au fost impartite bunurile care au fost cumparate numai de catre parintii mei,desi asta nu conteaza pt ca nu pot dovedi decat cu martori, fara acte).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:52, 6 Martie 2011
La partaj aveti mai multe posibilitati, fie unul dintre dvs. solicita atribuirea imobilului si plateste celuilalt o sulta ( contravaloarea partii lui), fie il vindeti. E posibila si varianta ramanerii amandurora in imobil, dar doar daca amandoi doriti asta. Ma indoiesc totusi.
Toate creditele se impart, dar ar trebui sa discutati totusi, amiabil, inainte, sa stabiliti ce si cum.
Daca o discutie nu e posibila, solicitati dvs. ce doriti.

Pt bunurile platite de parinti, daca au o valoare peste 250 lei, nu e admisibila proba cu martori, aveti nevoie de inscrisuri ( facturi, chitante).
Va multumesc pt raspuns.
Ne poate obliga instanta sa vindem apartamentul? Cum sa-l vindem daca are ipoteca mai mare decat valoarea actuala (de cand am facut ipoteca preturile la apartamente au scazut ffff mult)? Parca stiam ca se imparte pur si simplu la doi si fiecare face ce vrea cu partea lui. Daca unul din noi nu are bani sa plateasca sulta celuilalt...ne poate obliga instanta la sulta? Si daca nu avem de unde plati? Avem si doi fii, unul minor si unul major. Am niste vecini care au divortat acum ani buni si locuiesc in acelasi apartament pt ca unul din ei nu vrea sa-l vanda(fiecare a primit cate o camera).
Adica daca sotia imi plateste mie sulta ca sa plec din casa, ei ii revine obligatia la plata ipotecii?
Puteti ramane si amandoi in apartament, daca doriti asta. Si platiti fiecare cota parte din rate. De mentionat ca trebuie discutat si cu banca daca doriti o impartire efectiva a ratei la 2.
Dar, daca la iesirea din indiviziune nu doreste nici unul atribuirea imobilului, instanta va dispune scoaterea la licitatie. Si se impart banii. Bineinteles ca la valoarea actuala, si ramaneti in continuare cu plata creditului, daca vanzarea nu acopera suma datorata:)
De aceea am zis ca mai bine discutati si stabiliti intre dvs.

Da, cine ramane cu imobilul si plateste sulta, va plati in continuare rate.
Va multumesc pt lamuriri.
O zi buna

Alte discuții în legătură

Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
garant într-un contract de credit ipotecar pentru un apartament bun comun. pot prelua creditul dacă fostul soț refuză să mai achite ratele? mariaevelina mariaevelina Buna ziua Dupa casatorie in 2008 am contractat impreuna cu fostul sot un credit ipotecar. Divortati din dec 2017, sentinta de divort ne-a dat dreptul mie ... (vezi toată discuția)
Partajare bunuri dobindite in timpul casatoriei 2016 2016 Buna ziua. Doresc sa aflu cum se partajeaza bunurile dobandite in timpul unei casatoriei. Momentan doar actiunea de divort din culpa comuna este inaintata ... (vezi toată discuția)