Buna ziua.
Doresc sa aflu cum se partajeaza bunurile dobandite in timpul unei casatoriei.
Momentan doar actiunea de divort din culpa comuna este inaintata catre judecatorie, fara a avea inca prima data de infatisare.
In urma casatoriei a rezultat un copil minor care doresc sa ramana in custodia sotiei, fiind de acord cu alocatia ce imi revine a o vira.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt:
- imobilul A ce este lipsit de sarcini ipotecare;
- imobilul B ce este achizitionat dintr-un credit ipotecar, unde sotia este titularul iar eu girantul;
- doua autovehicole C si D. In legatura cu autovehicolele, a-s dorii ca fiecare sa ramana cu autovehicolul personal;
- un autovehicol E, vandut catre o persoana cu grad de rudenie cu sotia, vanzare ce nu a fost perfectata printr-un contract, banii primiti pe acest autovehicol au fost cheltiuti de catre ambii soti;
Pe langa bunurile comune mai exista:
- un credit de nevoi personale, cotractat de catre mine, girant fiind sotia, credit ce a fost folosit pentru achizitionarea autovehicolelor C si D;
- un credit ipotecar, contractat de catre sotie, eu fiind girantul, credit ce a fost folosit pentru achizitionarea imobilului B. In momentul de fata, valoarea imobilului B nu acopera valoarea de rambursare catre banca. Nu exclud varianta darii in plata a acestuia, iar in cazul in care acesata nu se poate, doresc sa stiu daca pot fi decazut din dreptul de girant.
Va rog sa-mi sugerati modalitatea cea mai usoara de partajare si cea mai putin costisitoare.
Va multumesc.
Nu ati discutat cu sotia despre partaj ? Daca nu, ar fi cazul sa o faceti, poate ajungeti la un acord . In care dintre case va locui sotia cu copilul ?
Autovehiculul vandut nu il mai cuprindeti in masa partajabila, ramane sa perfectati actle cu ruda sau il lasati asa, dupa cum aveti interes.
Autovehiculele ramase sunt de aceeasi valoare ? Daca nu, ori da sulta cel ce ramane cu cel de valoare mare, ori plateste singur creditul. Puteti sa le impartiti mai tarziu, dupa ce achitati creditul. Pt a le partaja, nu e nevoie de act autentic, puteti sa intocmiti un inscris sub semnatura privata. Fiecare e proprietar in acte pe masina pe care o conduce ?
In privinta caselor, daca veti da in plata imobilul B , veti avea de partajat doar pe A.
Daca imobilele au valoare asemanatoare, ramane unul cu A, celalalt cu B si platiti ratele impreuna la B, sau daca unul are valoare mai mare, platiti sulta unul, celuilalt.
E de preferat sa nu ajungeti in instanta, va costa mult mai mult, taxa de timbru e de 3 % din valoare, plus onorarii avocati, experti, plus timp pierdut, poate ani.
La notar va costa cam 2%, intrebati la mai multi.
Puteti apela si la mediator, mai ales daca nu va intelegeti, apoi, daca ajungeti la un acord, acesta se depune la instanta si costuri aveti 1.5 taxa de timbru+ onorariul mediatorului.
Daca nu va intelegeti si ajungeti in instanta, se prezuma ca ati contribuit egal si pt ca se poate, bunurile se vor imparti in natura un imobil la unul, o masina la altul si sulte pt egalizarea loturilor, iar creditele, daca doriti sa le impartiti, veti avea obligatia sa contribuiti egal. Oricum, in contracte, ramaneti ambii obligati.
Sau purtat cateva discutii legat de partaj.
Eu doresc ca imobilul B sa fie inapoiat bancii prin legea darii in plata, iar pana atunci sa fie domiciliul sotiei si a copilului, iar in urma vanzarii imobilului A, banii sa fie impartiti ambelor parti in mod egal. Din valoarea obtinuta in urma vanzarii, parte din bani dobanditi de catre mine vor sustine studiile universitare ale copilului nostru. Momentan, copilul este la studii intr-o alta localitate, locuind in chirie. Dupa vanzarea imobilului A, in care habitez, eu ma voi muta in chirie.
Din spusele sotiei, si ea este de-acord cu darea in plata a imobilului B in care habiteaza, in schimb banii obtinuti in urma vanzarii imobilui A sa-i fie in totalitate atribuiti copilului pentru a-si sustine studiile. Tot din spusele dansei, in momentul in care casa in care sta va revenii bancii, isi va cauta chirie.
In legarura cu masinile, ele nu au aceeasi valoare, ca atare sunt de–acord ca eu sa raman cu creditul.
Da, fiecare e proprietar pe masina care o conduce.
Avocatul la care am apelat pt divort,poate fi si mediator?
Buna seara,
Datorita faptului ca, sotia taraganeaza problema in legatura cu intelegerea pe cale amiabila, revin cu o serie de intrebari:
- La darea in plata amandoi inaintam cererea? Ori numa beneficiarul creditului? Ce conditii tb intrunite pt actiunea de dare in plata? Cu ce ma afecteaza daca eu ca si girant, nu mai particip la plata ratei creditului imobiliar?
- Daca din diverse dispute intre parti, intelegerea pe cale amiabila a partajului nu prinde finalitate pana la implinirea varstei de 18ani al copilului, la urmatoarele intalniri bunurile se vor impartii intre cei 3 membrii, copilul devenind coproprietar?
- Daca imobilul B se da in plata, la finalul procesului de divort instanta va atribuii imobilul A mamei si a copilului, mie revenind o sulta din valoarea lui si in cuantum de cat? Sau procedura de divort nu tine cont de problemele de partaj?
Numai beneficiarul creditului poate inainta cererea de dare in plata, insa ambii trebuie sa fiti de acord, nu puteti da in plata fara acordul sotiei pt ca si ea e proprietar.
Daca nu mai participati la plata ratelor si nici sotia nu plateste, ajungeti la executare silita prin toate formele ei, iar daca acest imobil ipotecat nu acopera datoria, creditorul se poate indrepta si catre alte bunuri, imobilul A de ex.
Bunurile se impart numai intre soti, copilul nici minor si nici major ,nu are legatura sau vreun drept la partaj, el isi va mosteni parintii cand va fi cazul, va mosteni ceva daca va avea ce.
Partajul nu are legatura nici cu divortul, iar cum vreti sa partajati ( varianta pe care ati expus-o in mesajul anterior) mi se pare rezonabil.
Pe avocat trebuie sa il intrebati daca e si mediator.
Divorț și partaj
ovialex
Buna ziua. Sunt căsătorit legal de 7 ani dar stăm împreună de 17. Avem un copil minor . Că multe familii sa ajuns și la noi la problema divorțului. ... (vezi toată discuția)
Divort
Mihai25
Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la ... (vezi toată discuția)