avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Garant într-un contract de credit ipotecar pentru un ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Garant într-un contract de credit ipotecar pentru un apartament bun comun. Pot prelua creditul dacă fostul soț refuză să mai achite ratele?

Buna ziua
Dupa casatorie in 2008 am contractat impreuna cu fostul sot un credit ipotecar. Divortati din dec 2017, sentinta de divort ne-a dat dreptul mie (mama) si fetitei noastre de 3 ani si 8 luni sa locuim in ap cumparat prin credit. Acum fostul sot vrea sa ne scoata din casa si ne ameninta ca a vorbit la baca si doar el poate face plata ratelor iar daca nu le plateste creditul apartamentului poate fi pus direct in executare spre vanzara apartamentului, eu in calitate de garant - nu voi fi informata de acest aspect.
Eu pot sustine rata si vreau sa o platesc iar partajul este in derulare de cateva zile am depus cererea la Judecatorie.
Ce documente, ce pot sa fac eu avand in vedere ca fostul sot ne-a comunicat ca nu mai putem plati rata pt ca sunt garant in contract si numai el are dreptul de a o plati.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mariaevelina , utilizator 08:28, 17 Iulie 2018
Nu am mai auzit ca garantul nu ar putea plati datoria in numele debitorului principal pana acum. Ati intrebat la banca? Avocatul care va asista la partaj ce parere are?
Multumesc pt raspuns .
Nu am avocat la partaj - sper sa ma descurc si eu, partajul este pentru un ap cumparat cu credit ipotecar cu o rata pe 35 ani din care a ramas 25 de ani de plata la care vreau eu sa preiau ratele si sa fiu proprietarul apartamentului. Oare am nevoie de avocat?
Dar imprumutantul poate vinde fara sa stiu eu garantul sau fara sa fiu informata?
Mai exista si contractul de cumparare al apartamentului, titularul mentionat acolo ar putea vinde. Apartamentul se poate vinde cu ipoteca, iar datoria catre banca ar putea fi preluata de cumparator.
Ar mai fi interesant de stiut daca apartamentul a fost notat in cartea funciara ca "locuinta a familiei", vanzarea de catre un singur sot ar fi mult mai dificila.
In ce priveste necesitatea de a fi reprezentata la partaj, cred ca depinde cat de multa intelegere exista intre fostii soti. Daca se poate ajunge la o intelegere, va descurcati singura (ideal ar fi ca intelegerea sa fie si scrisa, ceea ce se cheama contract de tranzactie. Va ajuta un avocat aici). Daca relatiile nu sunt asa grozave, poate ar fi mai prudent sa aveti totusi avocat in instanta.
va multumesc din nou
in cf suntem trecuti amandoi, la fel si in contract apare scris pe langa prima parte a ctr incheiat intre banca si noi 2 si la cap 10 garantarea creditului - ipoteca de rang 1 .. proprietatea lui (nume) si sotia (nume) este semnat pe toate paginile de amandoi si banca.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Dat fiind faptul ca si Dvs sunteti garant ipotecar veti fi notificata de catre banca despre starea creditului (comun) ipotecar (notificare in caz de neplata sau executare silita). Sansele sunt minime ca cineva sa cumpere apartamentul cu ipoteca cu tot. Puteti merge linistita la banca si sa platiti rata avand la Dvs contractul de credit si buletinul.

Alte discuții în legătură

Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Imobil ipotecat tumi tumi dupa divortul pronuntat,in care apartamentul a ramas pe numele meu,acesta fiind luat impreuna cu sotia,aceasta renuntand la dreptul ei printro intelegere ... (vezi toată discuția)
N-am facut partajul la apartament... outofside outofside Buna ziua tuturor, am urmatorul caz: - m-am casatorit - am luat credit ipotecar si am cumparat un apartament - am divortat si am declarat ca n-avem de facut ... (vezi toată discuția)