avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pt mame
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pt mame

buna ziua.sunt angajata din luna aprilie.pana in aceea luna nu am platit nici o contributie la stat de doi ani.acum sunt insarcinata in 4 luni.intrebarea mea este daca pot sa primesc indemnizatia pt mame?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:50, 22 August 2010
Pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil trebuie sa fi platit impozit pe venit anterior nasterii timp de 12 luni.
Ordonanţei de urgenţă nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, la art.1 prevede: (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
1. Pentru a beneficia de indemnizatia de CCC pana la 2 ani nu trebuie sa fi platit impozitul pe venit sau contributiile.
2. Trebuie numai ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri profesionale supuse impozitarii sau sa aveti perioade asimilate (asta e singura conditie).
3. Daca pana in luna aprilie nu ati avut nici un contract individual de munca se pare ca nu veti indeplini cerinta cu cele 12 luni de venituri impozabile.
buna ziua.multumesc mult pt raspuns.nu se poate plati retroactiv lunile in care nu am cotizat?
1. V-am raspuns anterior ca nu se cere a fi platite contributiile si impozitele asa ca si daca s-ar fi putut plati retroactiv tot nu v-ar fi ajutat.
2. Trebuia sa aveti venituri impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala - as putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? gyuly_11 gyuly_11 Buna ziua, am deschis o intreprindere individuala, in sect.4, si ma intereseaza cum se procedeaza, daca trebuie sa fac contract individual cu CASS si la ce ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)