avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat nou si administrator SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat nou si administrator SRL

In ce masura asi putea sa intru intr-un SRL deja existent ca asociat nou si avand drepturile de administrator a societatii? Ma intereseaza care sunt procedurile si costurile pentru acest lucru.B-)
Cel mai recent răspuns: Primoris SRL , Consilier juridic 11:07, 23 August 2010
Pentru aceasta aveti nevoie de:
- hotarerea AGA (adunarea generala a asociatilor) privind:
- cooptarea unui nou asociat;
- cesionarea unor parti sociale catre el;
- numirea in cadrul AGA ca si administrator.

Va ma i fi nevoie si de contractul de cesiune a partilor sociale.

Pentru eventualul castig din cesiunea partilor sociale ( castig=valoarea de cesionare p.s. - valoarea nominala p.s.) se va plati impozitul de 16 % pentru veniturile din investitii. Fara dovada achitarii acestui impozit ORC nu face inregistrarea transferului de parti sociale.

Cat priveste costurile acestea sunt date de :
- impozitul mentionat mai sus;
- taxele ORC privind inregistrarea AGA ( publicare AGA, actualizare ACT CONSTITUTIV, etc.).

NOTA:
In afara unor drepturi de natura salariala ( vezi art.55 din CF) in functie de continutul contractului de administrare, din cate cunosc eu, administratorul nu are decat obligatii !
Pentru modul in care administreaza societatea administratorul raspunde in fata asociatilor , dar atentie, si a legii ( L31/1990 rep, L85/2006, OG 92/2003 etc.) iar raspunderea este in unele situatii si de natura penala !

Mai este si raspunderea solidara a administratorului impreuna cu firma administrata si care este debitoare (are datorii) fata de stat (= raspunde cu bunurile personale pentru modul in care administreaza societatea) ... In acest din urma caz trebuie demonstrata reaua credinta a administratorului ...
Ar mai fi o varianta...
Hotararea AGA care trebuie sa cuprinda- cooptarea unui nou asociat;majorarea capitalului social cu suma ce urmeaza sa fie aportata de noul asociat; structura capitalului social in urma majorarii capitalului social si a cooptarii noului asociat; participarea la beneficii si la pierderi; desemnarea ca administrator si pe ce termen.
Pe langa hotararea AGA va trebui sa depuneti la registrul comertului actul constitutiv actualizat care aduce la zi modificarile din hotararea AGA , declaratia ca indepliniti calitatea de asociat si administrator, specimenul de semnatura, copie dupa actul de identitate, declaratie ca va acceptati mandatul de administrator( asta depinde de registrul unde depuneti actele, deoarece practica nu este unitara) si cererea tip de inregistrare a mentiunii care o puteti descarca de pe site-ul www.onrc.ro la sectiunea formulare. Sa aveti spor!
Asa cum au mentionat si colegii, aveti doua variante:

1) Cesiunea unor parti sociale, din partea asociatului unic actual, catre d-voastra.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca, datorita reglementarilor introduse prin OUG 54/ 2010, aceasta procedura dureaza cel putin 5 saptamani.

2) Majorare de capital social prin aport al noului asociat cooptat. Procedura dureaza, de obicei, cam 5 zile lucratoare.

Valoarea taxelor in cele doua variante este similara. Aceasta valoare se calculeaza in functie de mai multe elemente, dintre care mentionez numarul de caractere al deciziei asociatului unic. Este posibil sa ajunga pe la 650 lei, poate chiar mai mult..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl cu asociat unic claudia_d claudia_d Buna ziua, Vreau sa cesionez 1 parte sociala (10%) cuiva care va investi o mica suma in afacerea mea. Sunt administrator si asociat unic. Inca nu vrem sa ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale ASKIM3GET ASKIM3GET Buna ziua Am un SRL cu asociat unic, care vrea sa cesioneze 10% din firma sotiei. Ce etape trebuie parcurse: Se face decizie asociat unic, contract de ... (vezi toată discuția)