avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu clauza de abitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu clauza de abitatie

Bun gasit!

Doresc sa stiu daca mama mea poate lasa mostenire o locuinta cu terenul aferent pentru care a incheiat un contract de vanzare - cumparare cu clauza de abitatie.
Mai concret in contract se specifica, ca a primit o suma de bani si atat. In plus, Nu este prevazuta o clauza de intretinere. In contract se specifica faptul ca are dreptul sa locuiasca acolo pana la... final.
Cu multumiri,
Iuliana
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 14:35, 23 August 2010
daca mama dv. a instrainat locuinta prin contractul de vanzare-cumparare , aceasta nu va mai face parte din masa succesorala la decesul mamei.
Dreptul de abitatie viagera dureaza pana la decesul ei.
Nu prea ma pricep la mersul forumului ( am si o varsta ) dar doresc sa ii multumesc din tot sufletul doamnei avocat Tonica Daniela si daca nu ii este cu suparare sa imi mai dea un singur raspuns. In urma incheierii acelui contract mama mea va mai putea beneficia de ajutorul de incalzire ?
Multumesc anticipat!

Cu deosebita consideratie pentru ceea ce faceti
Iuliana
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
ContSters20980, utilizator
In patrimoniul mamei Dv. nu a ramas dreptul de proprietater intrucit l-a instrainat oneros. Pe de alta parte dreptul de abitatie inceteaza prin deces, astfel incit dupa mama Dv. in privinta celor de mai sus nu mai ramine nimic.Referitor la ajutorul de incalzire, urmeaza a face dovada dreptului de abitatie si consider ca va putea beneficia de acesta intrucit este importanta starea de fapt a locuirii in imobil si nu calitatea de proprietar.
Atata timp cat a instrainat casa printr-un contract, ea nu mai face parte din masa bunurilor succesorale . Dreptul de habitatie inseamna ca poate locui in imobil pana la decesul d-ri, fara a beneficia de vreun drept de intretinere din partea cumparatorilor.
avocat Cristina Popescu
si-a pierdut dreptul de a face acte de dispozitie pt casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor incalzire marinpreda marinpreda Am vandut locuinta impreuna cu terenul aferent (2400 mp. intravilan), in urma cu 10 ani. Contractul de vanzare-cumparare contine o clauza de abitatie viagera. ... (vezi toată discuția)
Doua drepturi de habitatie viagera minflo minflo Buna ziua, Am citit cazurile de habitatie viagera de pe acest forum, totusi nu am gasit un caz in care cel cu drept de habitatie (abitatie) viagera are mai ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)