avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de concediere nula ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de concediere nula ?

Sunt presedinte de asociatie si am concediat administratorul pentru o serie de abateri, enumerate in decizia de concediere. Am respectat toate literele art. 268 alin 2 din Codul Muncii, mai putin litera b. Salariatul practic nu a incalcat „prevederi din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil“ - nu i se aplica nici un CCM, nu exista nici un statut de personal si nici un regulament intern cand am devenit presedinte. Dar nu si-a respectat atributiile prevazute de H.G. 400/2003

[ link extern ]
[ link extern ] >

Decizia de concediere a fost formulata in felul urmator: avand in vedere abaterile disciplinare - le-am descris - avand in vedere si
- Hotararea adunarii generale xxx
- Hotararea comitetului executiv xxx
si respectand prevederile
- art.61 lit.a, art.267 şi art.268 Legea nr.53/2003 – Codul Muncii
- art.12 alin.8 şi art.19 alin.8 din Anexa 2 la normele metodologice – H.G. nr.400 din 04.02.2003
- art..22 alin.3 din Anexa Norme metodologice – H.G. nr.400 din 04.02.2003
- art.27 lit.d, art.34, art.36, art.37 din Legea 230 /2007
decid concedierea xxx.

O formulare mai inspirata cred ca ar fi fost asa: „tinand cont de prevederile din H.G.400/2003, care au fost ]incalcate...“

Poate fi considerata nula decizia de concediere? Pot sa mentionez in instanta ca am formulat-o eu, neavand pregatire juridica si ca aceasta e o greseala de forma si nu de fond (prevederile legale incalcate se mentioneaza, dar nu se specifica: au fost incalcate)? Imi va fi de vreun folos?

Va rog mult, dati-mi un sfat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 12 Octombrie 2007
este nula pentru ca nu s-a facut cercetarea prealabila, ori nici un salariat nu poate fi sanctionat fara a avea la dosar cercetarea prealabila, mai putin pentru avertisment.:P
Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de codul muncii.
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prealabile prevazuta de lege este lovită de nulitate absolută.
Cercetarea disciplinara - Convocarea s-a facut în scris, prin anunţul de Adunare Generală reconvocată, afişat, conform legii, la loc vizibil – la intrarea în fiecare scară – care menţiona: data şi ora adunării, şi faptul că unul din punctele pe ordinea de zi este evaluarea activităţii administratorului. Cercetarea disciplinară s-a efectuat, angajatul a participat la ea, a luat cunoştinţă de acuzaţiile ce i s-au adus şi nu a putut aduce justificări pentru faptele sale.
În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Adunarea Generala doar a evaluat activitatea presedintelui, nu a facut si cercetarea prealabila.
Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3) din Codul muncii, nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de concediere nula ? atlantiana atlantiana Sunt presedinte de asociatie si am concediat administratorul pentru o serie de abateri, enumerate in decizia de concediere. Am respectat toate literele art. ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim pe motive disciplinare mery52 mery52 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii incetarii unui CIM pe motive disciplinare. Am un salariat care nu a venit la munca doua zile si vreau sa-i ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)