Da, este foarte normal!
Si probabil la aceasta fabuloasa suma a ajuns in urma aplicarii dispozitiilor privind @ venitul minim garantat@.
Pentru a se stabili cuantumul pensiei de agricultor este imperios necesar sa se determine timpul util.
Astfel, pe baza adeverintei eliberata de fosta unitate agricola cooperatista, la data la care s-au acordat drepturile de pensie bunicii, in temeiul Legii nr. 80/1992 (mai mult ca sigur), s-a determinat timpul util, adica vechimea in munca.
Acest lucru se facea pe baza normelor lucrate de bunica in fiecare an. Pe intelesul dumneavoastra:
- pentru un an erau stabilite anumite norme, in functie de muncile agricole la care participau
- daca bunica nu a realizat acel numar de norme intr-un an, vechimea a fost stabilita proportional cu normele realizate, ceea ce inseamna ca putea sa @valorifice@ intr-un an de la 1 la 12 luni, vechime
Prin urmare din cei 30 de ani despre care a vorbit bunica, poate in timp util ei au reprezentat mult mai putin.
In plus, mentionez si dispozitiile art. 162, alin2 din Legea 19/2000:
Punctajul anual pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste incepând cu 1 septembrie 2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr.
80/1992, republicată, cu modificările ulterioare, reprezintă 0,57255 puncte."
(3) Pentru perioadele de contribuţie realizate conform Legii nr. 80/1992, republicată, cu modificările ulterioare, şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, la determinarea punctajului anual se ia în calcul venitul asigurat la care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale.