avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier cu victima decedata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier cu victima decedata

Buna ziua,
Tatal meu a fost implicat intr-un accident care s-a produs in felul urmator. Parintii mei mergeau cu masina (tatal meu era la volan) printr-un sat pe langa Braila si la un moment dat un tir venind din sensul opus a luat un viraj prea larg intrand pe banda pe care circula tatal meu. El din instinct a virat spre dreapta dar nu a depasit linia care marca drumul. Exact in acel moment se aude un zgomot destul de puternic, dar amandoi fiind atenti la drum si nevazand nimic in partea laterala se gandesc totusi sa opreasca masina. Iesind din masina vad un om in varsta intins pe sosea si cu traumatisme si de asemenea observa si cateva urme pe portiera stanga, dar doar de la jumatate pana in partea de jos (masina fiind un pic mai inalta, toyota pick up). Chiar in dreptul acelui loc era un fel de damb, carare care cobora dinspre sosea catre un drum de pamant unde erau cateva case.
Nici tatal meu si nici mama nu l-au vazut, si toate semnele indica ca el a urcat pe acea carare iesind direct in dreptul soselei si masina l-a lovit in momentul cand el nu ajunsese la nivelul soselei, fiind inca in urcare.
Dupa o perioada de cateva zile barbatul in varsta moare din cauza accidentului.
Desigur tatal meu avea alcoolemia zero, si se incepe demersul penal.
In prima faza familia barbatului a cerut despagubiri de 5000 de euro. Tatal meu nu avea la dispozitie decat 2500 de euro si familia a refuzat.
Dupa inmormantarea barbatului familia a venit si a zis ca accepta cei 2500 de euro, dar intre timp tatal meu s-a razgandit si zis ca nu se mai intelege indiferent de suma si ca o sa astepte decizia judecatorului.
Tatal meu cere o expertiza care se facea oricum si politistul care se ocupa de caz il intreaba pe tatal meu daca vrea el sa plateasca aceasta expertiza si el o plateste.
Intre timp familia barbatului si-a angajat avocat si momentan asteptam rezultatul expertizei si ce va urma dupa aceea.
Intrebarea mea este daca judecatorul decide in favoarea tatalui meu, nefiind cazul urmarii penale, familia barbatului decedat mai poate cere daune (bani) intr-un proces civil, chiar si in cazul in care au facut balciul pe care l-am amintit mai sus!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Focia , Avocat 13:30, 25 August 2010
De ce afirmati ca nu este cazul urmaririi penale?Este infractiune-omorul din culpa-iar familia victimei poate cere despagubiri in cazul unui proces penal-nu civil.La fel de adevarat este ca instanta de judecata poate stabili o suma mai mare sau mai mica drept despagubire decat ceea ce s-a cerut.


andymaurul
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
andymaurul, utilizator
Familia victimei se poate constitui parte civila in cadrul procesului penal.
In primul rand, expertiza va decide ce contributie a avut tatal dumneavoastra la uciderea victimei , precum si care este culpa victimei, daca aceasta exista.
In al doilea rand, nu exista "omor din culpa", ci UCIDERE DIN CULPA.
In al treilea rand, indiferent de cuantumul despagubirilor(care pot fi foarte mari) faceti cerere de chemare in garantie a societatii de asigurare(ca ma gandesc ca avea tatal dumneavoastra asigurare) si inculpatul nu va plati nimic, ci va fi obligat la suportarea despagubirilor societatea in baza contractului de asigurare..
Si inca ceva: despagubirile care isi au izvorul juridic intr-o infractiune pot fi cerute si dupa terminarea procesului penal, in cadrul unui proces civil. vezi art 19 Cpp
In legatura cu stabilirea contributiei la uciderea victimei, nu mi se pare o chestie foarte greu de inteles, e clar ca barbatul a intrat pe sosea fara sa se asigure si printr-un loc nepermis, de asemenea ramane si posibilitatea ca acesta a incercat sa se sinucida (care poate sau nu sa fie dovedita).
Intrebarea mea este daca expertiza si judecatorul il gasesc nevinovat pe tatal meu, cu ce drept poate cere familia despagubire?
Stiu cazuri in care un coleg de liceu a facut accident si au murit trei pasageri care erau cu el in masina si el nu a patit nimic, iar din punct de vedere legal doar i s-a anulat permisul si atat, toate cele 3 familii avand proces impotriva lui si totusi a fost gasit nevinovat.
daca soferul este gasit nevinovat, inseamna ca victima a avut o culpa exclusiva la producerea accidentului. In acest caz familia victimei nu are niciun drept sa ceara repararea pagubei.
Ramane de vazut daca intr-adevar soferul nu are nicio vina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu victima - oportunitatea unei expertize razvantessc razvantessc Buna seara! AM si eu o nelamurire in legatura cu un accident cu victima. nu am observat victima intinsa pe sosea si nici nu mi am dat seama a fi un om. era ora ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu un deces IoanaLuca IoanaLuca Buna ziua, am si eu o intrebare si sper sa ma puteti ajuta. Tatal meu a avut un accident de masina, el fiind soferul, in urma caruia, un domn de pe bancheta ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca cosmin311 cosmin311 Am avut un accident de masina in care a murit mama mea. Masina era pe numele lui tata si asigurarea RCA tot pe numele lui era. Eu am fost la volan in momentul ... (vezi toată discuția)