avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... taxa de repunere pe rol proces de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

taxa de repunere pe rol proces de partaj

In cazul unui proces de partaj inceput in 2005 in care sunt parata, nu stiu daca reclamantul a platit sau nu, taxa de timbru in functie de valoarea masei partajabile, deoarece imi amintesc ca in cererea de partaj,bunurilor de impartit nu le-au fost atasate evaluarile in bani . Abia in intampinare, eu si avocatul meu, am dat valori acestor bunuri. Sa fi fost o manevra de eludare a acestei taxe de timbru, cu buna stiinta a instantei. ????
In 2010, aflati in stadiul de rejudecare, reclamantul a solicitata suspendarea procesului.
Cine plateste taxa de timbru pentru repunere pe rol??? Cel care este interesat ca judecata sa continue, adica eu???
Cum sa intrepretez art.3, lit.s din legea 146/1997 actualizata : "cereri pentru repunerea pe rol, cand suspendarea judecarii se datoreaza partilor - 50% din taxa judiciara de timbru pentru cererea sau actiunea a carei judecare a fost suspendata " pentru ca masa partajabila nu a fost evaluata in actiunea de partaj initiala, iar apelul a desfiintat hotararea data de instanta de fond si a trimis cauza spre rejudecare.
Mentionez ca am inaintat recurs impotriva hotararii de suspendare. Sa platesc taxa de timbru si timpbul judiciar??? Eu am contestat si in sedinta suspendarea procesului.
Cu multumiri !!!
Cel mai recent răspuns: danaru , utilizator 23:09, 24 August 2010
buna ziua.
cred ca articolul de lege la care faceti referire este foarte clar : in cazul in care suspendarea cauzei se datoreaza partilor, taxa pt. repunerea pe rol a procesului o plateste persoana interesata, respectiv paratul sau reclamantul in dosarul respectiv.
dar daca ati formulat recurs impotriva hotararii instantei de suspendare a cauzei, va trebui sa asteptati judecarea recursului.
in 2005 nu se platea taxa de timbru la valoare, ci se platea o taxa fixa, respectiv 190 ron.
taxa de tb. in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile se plateste din 2009 .
in momentul in care solicitati repunerea pe rol a cauzei platiti jumatate din taxa care s-a platit la procesul pe fond.
instanta va va pune in vedere ulterior daca va trebui sa platiti o diferenta de taxa.
achitati 1/2 din cuantumul taxei de timbru platite la fond.
Da, taxa ar trebui platita in raport de legea veche dupa parerea mea.
Deci, 1/2 din taxa veche.
S-ar putea spune ca aveti noroc daca si instanta va considera asa...:)

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara,

Imi cer scuze ca scriu tot aici...Am si eu o intrebare..
Cine plateste taxa de timbru in cazul procesului de partaj?...Cel care deschide procesul, sau ambele persoane implicate?...

va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de timbru Lylyca Lylyca Buna ziua Sunt in stadiul de rejudecare a unui proces de partaj in urma unui divort. In 2005 reclamantul nu a platit taxa judiciara de timbru, instanta nu ... (vezi toată discuția)
Repunere pe rol - dosar ! tutu12 tutu12 A fost suspendata judecata intr-un dosar cu mentiunea pe ..portal : solutia pe scurt: Suspendă judecata cauzei privind pe reclamantul ................ şi pe ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj, plata expert crista26 crista26 Buna seara ..eu sunt divortata de 3 ani de zile si de atunci platesc singura rata la apartament ...Fostul sot a deschis proces de partaj ....din parata am ... (vezi toată discuția)