In cazul unui proces de partaj inceput in 2005 in care sunt parata, nu stiu daca reclamantul a platit sau nu, taxa de timbru in functie de valoarea masei partajabile, deoarece imi amintesc ca in cererea de partaj,bunurilor de impartit nu le-au fost atasate evaluarile in bani . Abia in intampinare, eu si avocatul meu, am dat valori acestor bunuri. Sa fi fost o manevra de eludare a acestei taxe de timbru, cu buna stiinta a instantei. ????
In 2010, aflati in stadiul de rejudecare, reclamantul a solicitata suspendarea procesului.
Cine plateste taxa de timbru pentru repunere pe rol??? Cel care este interesat ca judecata sa continue, adica eu???
Cum sa intrepretez art.3, lit.s din legea 146/1997 actualizata : "cereri pentru repunerea pe rol, cand suspendarea judecarii se datoreaza partilor - 50% din taxa judiciara de timbru pentru cererea sau actiunea a carei judecare a fost suspendata " pentru ca masa partajabila nu a fost evaluata in actiunea de partaj initiala, iar apelul a desfiintat hotararea data de instanta de fond si a trimis cauza spre rejudecare.
Mentionez ca am inaintat recurs impotriva hotararii de suspendare. Sa platesc taxa de timbru si timpbul judiciar??? Eu am contestat si in sedinta suspendarea procesului.
Cu multumiri !!!
buna ziua.
cred ca articolul de lege la care faceti referire este foarte clar : in cazul in care suspendarea cauzei se datoreaza partilor, taxa pt. repunerea pe rol a procesului o plateste persoana interesata, respectiv paratul sau reclamantul in dosarul respectiv.
dar daca ati formulat recurs impotriva hotararii instantei de suspendare a cauzei, va trebui sa asteptati judecarea recursului.
in 2005 nu se platea taxa de timbru la valoare, ci se platea o taxa fixa, respectiv 190 ron.
taxa de tb. in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile se plateste din 2009 .
in momentul in care solicitati repunerea pe rol a cauzei platiti jumatate din taxa care s-a platit la procesul pe fond.
instanta va va pune in vedere ulterior daca va trebui sa platiti o diferenta de taxa.
Da, taxa ar trebui platita in raport de legea veche dupa parerea mea.
Deci, 1/2 din taxa veche.
S-ar putea spune ca aveti noroc daca si instanta va considera asa...:)
Imi cer scuze ca scriu tot aici...Am si eu o intrebare..
Cine plateste taxa de timbru in cazul procesului de partaj?...Cel care deschide procesul, sau ambele persoane implicate?...