avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de preemtiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de preemtiune

Am nevoie de lamuriri in urmatoarea problema: am un teren de vanzare, teren intravilan, nu am inca cumparator, in cazul in care se va ivi cumparatorul eu ca vanzator trebuie sa tin seama de acest drept de preemtiune?Va rog frumos lamuriti-ma! Multumesc frumos!!
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 23:21, 15 Aprilie 2011
Se pare ca in reglementarea legala actuala , intrucat s-a considerat ca dreptul de preemptiune aduce atingere principiului liberei circulatii a terenurilor, precum si manifestarii libere a tuturor prerogativelor de proprietar, prin adoptarea Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, au fost abrogate toate dispozitiile Legii nr. 54/1998, OUG nr. 226/2000, precum si cele specifice din Legea nr. 16/1994. In prezent, terenurile proprietate privata, indiferent de destinatia si titularul lor, pot fi instrainate si dobandite liber prin oricare din modurile prevazute de lege.
~ Conținut șters la cerere ~
Dispozitiile privind dreptul de preemptiune s-au abrogat. Adica se poate vinde liber si terenul situat in extravilan, la fel ca oricare alt teren aflat in circuitul civil.
De mentionat ca nerespectarea dreptului de preemptiune nu atrage nulitatea absoluta, ci doar relativa. Deci, in afara de intarzierea data de respectarea termenului de 45 de zile (publicitatea se asigura de catre secretarul uat prin afisare la sediul primariei), mare efect nu avea.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
elena138, utilizator
multumesc mult pentru lamuriri
eu habar nu aveam de aceasta abrogare..
unde scrie...sau cel putin dispozitia sa fi devenit...desueta

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare gratianmucea gratianmucea buna am un ap restituit prin l10 si intabulat,am facut un contr de vinz.,cump de mina in 2012 si am primit avans de 10000e ,restul se va achita la eliberarea ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune?? monalisaalina monalisaalina Am rugamintae sa imi spuenti daca dreptul de preemtiune isi poate avea aplicarea legala in urmatoarea situatie?am primit cu ceva timp in urma un teren in ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune geodobre geodobre Soacra mea,pensionara, detine o casa in sectorul 3,de 40 ani, cu chitanta de mana pe numele sotului decedat. Cum poate sa obtina un act de proprietate? (vezi toată discuția)