Am rugamintae sa imi spuenti daca dreptul de preemtiune isi poate avea aplicarea legala in urmatoarea situatie?am primit cu ceva timp in urma un teren in concesionare insa..pt a-mi aproba constructia pe acel teren am fost >sfatuita>sa renunta la o parte din acel teren...cu timpul a fost scos la vanzare acum se afla la cea de-a 3a vanzare..daca nici acum nu se va gasi un cumparator se va trece la concesionarea lui,intrebarea mea este pot beneficia de dreptul de preemtiune in situatia mea ca fost concesionar?renuntarea mea nu a fost din dorinta proprie...ci mai mult fortat de primarie,,,desi nu pot dovedi acest lucru...
multumesc anticipat
Intrucat s-a considerat ca dreptul de preemptiune aduce atingere principiului liberei circulatii a terenurilor, precum si manifestarii libere a tuturor prerogativelor de proprietar, prin adoptarea Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, au fost abrogate toate dispozitiile Legii nr. 54/1998, OUG nr. 226/2000, precum si cele specifice din Legea nr. 16/1994. In prezent, terenurile proprietate privata, indiferent de destinatia si titularul lor, pot fi instrainate si dobandite liber prin oricare din modurile prevazute de lege.
In practica insa se gasesc modalitati de a "fenta legea "( a se citi " a fi ajutat" ) dar numai si numai daca toate partile o doresc (ex. publicare anunt intr-un ziar cu tiraj redus , control/influenta consilieri locali etc. ) . Sper ca am fost inteles ... si ... multa bafta !
Dreptul de preemtiune
ancutzu
Am nevoie de lamuriri in urmatoarea problema: am un teren de vanzare, teren intravilan, nu am inca cumparator, in cazul in care se va ivi cumparatorul eu ca ... (vezi toată discuția)