avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pact preferinta vs dr preemtiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pact preferinta vs dr preemtiune

exista o diferenta intre pactul de preferinta si dreptul de preemtiune ?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 02:00, 22 Martie 2011
Exista, mai multe diferente.
Pactul de preferinta se naste dintr-un contract( o persoana promite alteia ca in cazul in care va vinde un anumit bun sa acorde alteia prioritate la cumparare), avand natura contractuala, pe cand dreptul de preemtiune are natura legala, izvorand dintr-o dispozitie legala( proprietarul unui teren situat in extravilanul unei localitati va trebui sa acorde preferinta la cumparare vecinilor sai , coproprietarilor sau arendasilor). .
Dispozitiile privind dreptul de preemtiune (vanzarea terenurilor) au fost abrogate prin Legea 247/ 2005
Terenurile proprietate privata, indiferent de destinatia si titularul lor, pot fi instrainate si dobandite liber prin oricare din modurile prevazute de lege

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de preemptiune - cladiri Dragut Dragut in privinta cumpararii constructiilor mai exista dreptul de preemptiune? ([i]al chiriasilor conform unui alt post al aceluias user[/i]) (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune ancutzu ancutzu Am nevoie de lamuriri in urmatoarea problema: am un teren de vanzare, teren intravilan, nu am inca cumparator, in cazul in care se va ivi cumparatorul eu ca ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare-cumparare gratianmucea gratianmucea buna am un ap restituit prin l10 si intabulat,am facut un contr de vinz.,cump de mina in 2012 si am primit avans de 10000e ,restul se va achita la eliberarea ... (vezi toată discuția)