avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de preemptiune - cladiri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de preemptiune - cladiri

in privinta cumpararii constructiilor mai exista dreptul de preemptiune? (al chiriasilor conform unui alt post al aceluias user)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
George, Avocat
Cel mai recent răspuns: KaskooW , utilizator 20:55, 5 August 2013
1)Dreptul de preemţiune privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan
-Este reglementat prin Legea nr. 54/1998 privind circulaţia juridică a terenurilor.
-Dreptul de preemţiune= este facultatea de care se bucură o persoa¬nă de a fi preferată altei persoane la cumpărarea unui bun (unor bu¬nuri) în condiţiile prevăzute de lege.
-Titularii dreptului de preemţiune sint; coproprietarii, proprietarii vecini şi arendaşii. Statul poate fi titular al dreptului de pre¬emţiune numai dacă are calitatea de coproprietar sau proprietar vecin.
-Natura juridică -Dreptul de preemţi¬une are natură legală, - un drept absolut.
-Domeniu de aplicare. Condiţii.
Obiectul dreptului de preemţiune îl formează terenurile agricole din extravilan.
Pentru exercitarea dreptului de preemţiune, înstrăinarea terenurilor agricole din extravilan, trebuie să se facă numai prin vânzare-cumpărare. Dacă un teren face obiectul unei donaţii, unui contract de schimb, de întreţinere sau de rentă viageră, dreptul de preemţiune nu se va exercita.
Dreptul de preemţiune se exercită numai atunci când este vorba de transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole din ex¬travilan nu şi a altor drepturi, indiferent de proprietar.



Legea nr.54/1998 nu mai este in vigoare din anul 2005, fiind abrogata prin Titlul X din Legea nr.247/2005.
după noul cod civil se pare ca s-a reintrodus dreptul de preemptiune al arendasului la instrainarea terenurilor agricole...
Ce se intampla in cazul unei donatii de la parinte la copil ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare gratianmucea gratianmucea buna am un ap restituit prin l10 si intabulat,am facut un contr de vinz.,cump de mina in 2012 si am primit avans de 10000e ,restul se va achita la eliberarea ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemptiune al proprietarilor vecini zbye zbye [b]vecinii mai au drept de preemptiune la terenul extravilan categoria padure, sau doar arendasii ????[/b] (vezi toată discuția)
Cumparare teren extravilan divka divka doresc sa cumpar un teren extravilan intr-o comuna,m-am inteles cu proprietarul,si as dori sa stiu ce pasi legali sunt de urmat.Am auzit de ceva drept de ... (vezi toată discuția)