In prezent, conform art. 48 din Legea 18/1991 a FONDULUI FUNCIAR, se spune:
Art. 48. Instrainarea de terenuri agricole in extravilan, prin vinzare, se poate face prin exercitarea dreptului de preemtiune.
Dreptul de preemtiune la instrainare a oricaror terenuri agricole din extravilan revine coproprietarilor, daca este cazul, si apoi proprietarilor vecini si se exercita prin Agentia pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala.
Dreptul de preemtiune la instrainarea terenului revine statului prin Agentia pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala, care este obligata sa se pronunte inauntrul termenului prevazut la alin. 4.
Daca agentia nu se pronunta in acest termen, terenul se vinde in mod liber.
...
Apoi, a existat acel art. 9 din Legea 16/1994.
Art. 9. - Arendasul, persoana fizica, are drept de preemptiune inaintea statului, in cazul instrainarii prin vinzare a terenurilor agricole din extravilan, arendate.
(Inaintea statului, dar nu si a vecinului).
Dar, si acel art. 9 a fost abrogat, iar ordinea dreptului de preemtiune a ramas cea stabilita de art. 48 din Legea 18/1991. (coproprietar, apoi vecin, apoi stat).
terenul respectiv are categoria "padure", iar padurea care se afla in fondul forestier national se vinde cu drept de preemptiune, altfel nu se aplica...
terenul din speta nu se afla in amenajament silvic-fond forestier national si zic eu... a picat treaba cu preemptiunea art.1746 noul cod civil.
Contractul de vânzare
SECŢIUNEA a 2-a
Vânzarea bunurilor imobile
Art. 1746
Vânzarea terenurilor forestiere
Terenurile din fondul forestier aflate în proprietate privată se pot vinde cu respectarea, în ordine, a dreptului de preempţiune al coproprietarilor sau vecinilor.
Din nefericire, cuvantul preemptiune nu mai apare nicaieri in legea 18 actualizata. Cred ca articolul 48 citat este dintr-o varianta demult modificata a legii.