avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de preemptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de preemptiune

Stimate doamnelor si domnilor,

vreau s-ä mä informati dacä dreptul de preemptiune din a vecinilor sau coproprietarilor se referä numai la terenuri forestiere sau si la immobilien - clädirii ?

Cu respect
Constantin Faur
Cel mai recent răspuns: ContSters379164 , utilizator 19:26, 25 Ianuarie 2016
Freptul de preemtiune se refera la toate bunurile mobile si imobile supuse preemtiunii.
Dreptul de preempţiune este reglementat atât pentru bunuri imobile teren sau construcţii cât şi pentru bunuri mobile.
Aveţi o listă aici cu bunurile asupra cărora există un drept de preempţiune:
1. Dreptul de preempţiune al arendaşului prevăzut la art. 1849 Cod civil cu privire la bunurile agricole arendate.
2. Dreptul de preempţiune asupra terenurilor forestiere reglementat de art. 1746 Cod civil şi art.45 alin.5 Cod silvic care reglementează acest drept în favoarea persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat (coproprietari, vecinii în această ordine).
3. Dreptul de preempţiune la vânzarea terenurilor agricole în extravilan în favoarea coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român art. 4 din Legea 17 din 2014.
4. Dreptul de preempţiune în favoarea statului, serviciilor publice deconcentrate, unităţilor administrativ teritoriale pentru vânzarea imobilelor care fac parte din categoria monumentelor istorice care sunt clasate în grupa A,B,C preempţiune reglementată de art. 4alin.4 din Legea 422 din 2001.
5. Dreptul de preempţiune la vânzarea spaţiilor din proprietatea privată a statului şi care au destinaţia de cabinete medicale conform OUG 68 din 2008 art. 28 şi care reglementează acest drept în favoarea coproprietarilor şi a vecinilor care au calitatea de medici. medici dentişti, biologi etc.
6. Dreptul de preempţiune în favoarea statului în ipoteza vânzării unor bunuri culturale proprietate privată clasate ca bunuri de tezaur conform art. 36 alin.1 din legea 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de preemptiune al proprietarilor vecini zbye zbye [b]vecinii mai au drept de preemptiune la terenul extravilan categoria padure, sau doar arendasii ????[/b] (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune CarmenRosca CarmenRosca Buna ziua ! As dori sa stiu daca in cazul vanzarii imobilului coproprietarilor dintr-o curte cu alee comuna (cota-parte) pot beneficia de dreptul de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune gicsyyy gicsyyy as dorii sa stiu cine are acest drept un ocupant abuziv al unui teren sau un solicitant de concesiune sau vecinul invecinat (vezi toată discuția)