avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemtiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemtiune

Buna ziua !
As dori sa stiu daca in cazul vanzarii imobilului coproprietarilor dintr-o curte cu alee comuna (cota-parte) pot beneficia de dreptul de preemtiune. Fostul proprietar al acelui imobil a vandut unei alte persoane fara a ne intreba daca dorim sa cumparam.
Multumesc
Ar fi trebuit sa intrebe prima data vecinii daca vor sa cumpere la un pret oferit si apoi sa caute alti cumparatori.
Pot sa atac in instanta contractul de vanzare-cumparare cu dreptul de preemtiune pentru a cumpara la pretul din contract cu care s-a vandut?
Coproprietarul d-voastră a vândut partea lui de proprietate pe care o deţine, conform actelor lui de proprietate. Are dreptul , ca şi d-voastră, să dispună de proprietatea lui, în limitele legii. Faptul că deţineţi o alee comună, nu vă dă dreptul să îi cereţi socoteală că a îndrăznit să-şi vândă coproprietatea.
Preemţiunea se referă, conform NCC, la vânzarea terenurilor forestiere(la care preemtorul este Statul-art. 1746, NCC, dreptul de preferinţă la încheierea unui nou contract de închiriere(art. 1828)şi dreptul de preemţiune instituit în favoarea arendaşului( art.1849),. Prin legi speciale a fost stabilit dreptul de preemţiune al proprietarului la cumpărarea imobilului expropiat. sau vânzarea de terenuri aflate în proprietatea privată a UAT, constructorilor de bună credinţă., acordarea unui drept de preemţiune cdând este vorba despre un contract de franciză, etc.
Dreptul de preemţiune român este asemănător cu dreptul francez.
În concluzie, coproprietarul şi-a exercitat dreptul lui asupra cotei parte a proprietăţii pe care o deţine, fără a vă întreba.
Am înţeles că respectivul coproprietar are un drept exclusiv asupra unei cote părţi care i se cuvine, dobânditorul devenind coindivizar în aceleaşi condiţii ca dispunătorul.
Dreptul de preemptiune are ca obiect numai terenurile agricole (de exemplu: terenuri arabile, pasuni, fanete, vii, etc) situate in extravilan. Acest drept insa dispare daca terenul nu este agricol (exemplu: padure) sau fiind agricol este situat in intravilan.
Preemtiunea la vanzarea caselor nu exista decat daca este prevazuta intr-un antecontract sau alta intelegere anterioara.
Altfel, proptietarul unei case vinde cui ofera cel mai mult.
Multumesc , pot ataca cumva in instanta contractul de vanzare-cumparare am vreo sansa de castig sau vreo portita de scapare ? Cei la care a vandut sant rromi , le-a vandut lor pentru a-mi face rau mie asa le -a spus vecinilor "ca daca i-as fi dat dublu tot nu mi-ar fi vandut mie .

Alte discuții în legătură

Dreptul de preemptiune ConstantinFaur ConstantinFaur Stimate doamnelor si domnilor, vreau s-ä mä informati dacä dreptul de preemptiune din a vecinilor sau coproprietarilor se referä numai la terenuri ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemptiune al proprietarilor vecini zbye zbye [b]vecinii mai au drept de preemptiune la terenul extravilan categoria padure, sau doar arendasii ????[/b] (vezi toată discuția)
Vanzare teren manolachesilviu manolachesilviu Buna ziua Vreau sa vand 1hectar teren arabil pe care sunt propietar dar este inca in contract de arenda. Arendasul spune ca nu pot sa il instrainez pana la ... (vezi toată discuția)