avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare teren extravilan

doresc sa cumpar un teren extravilan intr-o comuna,m-am inteles cu proprietarul,si as dori sa stiu ce pasi legali sunt de urmat.Am auzit de ceva drept de preemtiune...Ce inseamna?In ce masura ar putea afecta intelegerea mea cu proprietarul?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:23, 13 August 2009
divka a scris:

.Am auzit de ceva drept de preemtiune...Ce inseamna?

Dreptul de care se bucura cineva prin lege de a fi preferat in calitate de cumparator al unui bun. Nu se confunda cu dreptul de preferinta. Dreptul prioritar de cumparare se naste din conventia partilor, deci are natura contractuala. Dimpotriva, dreptul de preemtiune se naste direct din lege, fiind prevazut de o norma juridica imperativa.
Drept de preemtiune inseamna dreptul de care se bucură cineva printr-un contract sau printr-o lege, de a fi preferat dintre mai mulţi cumpărători. ...
In cazul dvs. sunt aplicabile dispozitiile legii nr.54/1998, privitoare la circulatia juridica a terenurilor.
"Art. 5
Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor, al vecinilor ori al arendaşilor
Art. 6
(1) Vânzătorul va înregistra oferta de vânzare a terenului agricol situat în extravilan la consiliul local în raza căruia este situat terenul.

(2) În aceeaşi zi, secretarul unităţii administrativ-teritoriale va afişa oferta, sub semnătură şi cu aplicarea ştampilei, la sediul primăriei. Oferta va cuprinde numele şi prenumele vânzătorului, suprafaţa şi categoria de folosinţă, precum şi locul unde este situat terenul.
Art. 7
Titularii dreptului de preempţiune, prevăzuţi la art. 5, trebuie să se pronunţe în scris asupra exercitării acestuia, în termen de 45 de zile de la data afişării ofertei de vânzare, în care se va arăta şi preţul oferit; oferta de cumpărare se înregistrează la primărie
Art. 8
În cazul în care, în termenul prevăzut la art. 7, îşi exercită dreptul de preempţiune mai mulţi titulari din categoria prevăzută la art. 5, vânzătorul are dreptul de a alege pe unul dintre ofertanţi.
Art. 9
Dacă preţul oferit de titularii dreptului de preempţiune din categoriile prevăzute la art. 5 nu este convenabil vânzătorului, acesta poate să vândă terenul oricărei alte persoane
Art. 10
Dacă în termenul prevăzut la art. 7 nici unul dintre titularii dreptului de preempţiune nu şi-a manifestat voinţa de a cumpăra terenul, acesta se vinde liber
Art. 11
În faţa notarului public, dovada publicităţii prevăzute la art. 6 se face cu actul eliberat vânzătorului de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale, după expirarea termenului de 45 de zile prevăzut la art. 7."

Asadar, trebuie sa indepliniti cele prezentate in aceste articole de lege.
Dreptul de preemtiune se aplica exclusiv terenurilor agricole din extravilanul localitatilor , dar in prezent acest drept de preemtiune pe care il aveau vecinii si statul nu mai exista, reglementarea fiind abrogata. In prezent vanzarea cumpararea se poate face fara a urma acea procedura administrativa de ofertare si fara acel termen de 30 de zile , fie printr-un contract autentic de vanzare cumparare ,adica incheiat in fata notarului public, fie prin actiune in prestatie tabulara , o actiune in obligatia de a face, caz in care este necesara incheierea unui antecontract de vanzare cumparare, chiar si sub semnatura privata. Atentie , vanzatorul trebuie sa fie proprietarul imobilului. Este strict necesara verificarea acestei situatii . Verificati daca vanzatorul are titlu de proprietate (cel mai probabil dreptul de proprietate a fost reconstituit in temeiul legilor fondului funciar si daca titlul este inscris in cartea funciara. In cazul in care are titlu de proprietate , vanzarea se poate face si prin act autentic , insa inscrierea in cartea funciara este conditionata de intocmirea unei documentatii tehnice cadastrale. In ceea ce priveste actiunea in prestatie tabulara , practica instantelor este foarte diversa , unele instante considera inadmisibila o asemenea actiune in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara , in schimb alte instante considera actiunea ca fiind admisibila , insa inscrierea nu se poate face decat dupa intocmirea acelei documentatii tehnice ( schita de ridicare topografica in plan).


Data post: Luni, 2 Iunie 2008, 20:50
Subiect: RE: cumparare teren extravilan

Prevederile cu privire la dreptul de preemtiune din Legea nr. 54/1998 au fost abrogate prin Legea nr. 247/2005.


:offtopic: Interventie moderator
Aveti posibilitatea de a folosi functia de editare a mesajului anterior. Este o incalcare a Regulamentului, postarea a mai multor mesaje consecutive.

Imi cer scuze , sunt nou pe forumul dvs.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
Corneliu Morgovan, Avocat
Buna ziua.

Sunt nou pe forum, si sper ca nu am facut o gafa ca postez o intrebare aici.

As dori sa stiu daca doresc sa construiesc o casa, o pot face si pe un teren extravilan? Si daca da in ce conditii?
Eu vreau o constructie de 90 mp parte cu posibilitate in viitor de creearea a 2 cam la mansarda.

Va multumesc
morgovan are dreptate. Legea nr.54 din 1998 privind circulaţia juridică a terenurilor a fost abrogată. Nu mai există drept de preemţiune în privinţa terenurilor din extravilan.

cristiann0, nu cred că veţi obţine autorizaţie de construire în extravilan B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare gratianmucea gratianmucea buna am un ap restituit prin l10 si intabulat,am facut un contr de vinz.,cump de mina in 2012 si am primit avans de 10000e ,restul se va achita la eliberarea ... (vezi toată discuția)
Drept de preemptiune - cladiri Dragut Dragut in privinta cumpararii constructiilor mai exista dreptul de preemptiune? ([i]al chiriasilor conform unui alt post al aceluias user[/i]) (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune ancutzu ancutzu Am nevoie de lamuriri in urmatoarea problema: am un teren de vanzare, teren intravilan, nu am inca cumparator, in cazul in care se va ivi cumparatorul eu ca ... (vezi toată discuția)