avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de preemtiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de preemtiune

Am nevoie de lamuriri in urmatoarea problema: am un teren de vanzare, teren intravilan, nu am inca cumparator, in cazul in care se va ivi cumparatorul eu ca vanzator trebuie sa tin seama de acest drept de preemtiune?Va rog frumos lamuriti-ma! Multumesc frumos!!
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 23:21, 15 Aprilie 2011
Lege 247/2005
TITLUL X Circulaţia juridică a terenurilor

Art. 1. - Terenurile proprietate privată, indiferent de destinaţia şi titularul lor, sunt şi rămân în circuitul civil. Ele pot fi înstrăinate şi dobândite liber prin oricare din modurile prevăzute de lege, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.
Art. 2. - (1) Terenurile cu sau fără construcţii, situate în intravilan şi extravilan, indiferent de destinaţia sau de întinderea lor, pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) În cazul în care prin acte juridice între vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fără construcţie, indiferent de destinaţia sau întinderea acestora, dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
Art. 8. - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă art. 9 din Legea arendării nr. 16/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 91 din 7 aprilie 1994, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 54/1998 privind circulaţia juridică a terenurilor publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 102 din 4 martie 1998, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2000 privind circulaţia juridică a terenurilor cu destinaţie forestieră, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 25 noiembrie 2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 66/2002, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Mai exista un drept de preemtiune in favoarea statului la cumpararea unor terenuri acoperite de paduri, prevazut de art. 45 din Codul Silvic: Statul are drept de preemtiune la cumpararea de paduri care constituie enclave in fondul forestier proprietate publica a statului sau sunt limitrofe acestuia, la pret si in conditii egale.
Daca ulterior abrogarii Art. 9 (dreptul de preemptiune) din Legea arendarii nr. 16/1994, partile au prevazut in contractul de arendare o clauza care confera arendasului dreptul de preemptiune, partile sunt obligate sa o respecte, nu? Contractul este legea partilor. Dar problema este ca nu stim care va fi procedura in cazul in care arendatorul doreste sa vanda terenul; tot partile pot prevedea in contract termenele, modalitatea de comunicare etc. in vederea respectarii dr. de preemptiune? Daca nu au prevazut procedura in contract, atunci care prevederi se aplica?
Partile isi stabilesc clauzele contractuale. Cred ca oferta directa de vazare ar fi modalitatea, dat fiind ca autoritatea nu mai are obligatia de a face publicitate.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
elena138, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare gratianmucea gratianmucea buna am un ap restituit prin l10 si intabulat,am facut un contr de vinz.,cump de mina in 2012 si am primit avans de 10000e ,restul se va achita la eliberarea ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune?? monalisaalina monalisaalina Am rugamintae sa imi spuenti daca dreptul de preemtiune isi poate avea aplicarea legala in urmatoarea situatie?am primit cu ceva timp in urma un teren in ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune geodobre geodobre Soacra mea,pensionara, detine o casa in sectorul 3,de 40 ani, cu chitanta de mana pe numele sotului decedat. Cum poate sa obtina un act de proprietate? (vezi toată discuția)