avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... aducere copil din romania inapoi in strainatate...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

aducere copil din romania inapoi in strainatate...

buna seara,am un copil nascut in strainatate pe care l-am dus in romania si are grija mama mea de el,as vrea sa il aduc inapoi si vreau sa stiu ce acte am nevoie sa treaca granita si daca poate sa il aduca bunica ca sa nu fiu nevoita sa merg in tara,are nevoie de procura de la mine cat si de la tatal deoarece copilul e pe numele lui???pasaport?pasaportul il poate face si bunica sau doar parintii copilului?multumesc mult
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 04:20, 22 Octombrie 2010
In primul rand este nevoie de pasaport pentru minor....acesta se face de catre ambii parinti sau, in lipsa acestorta trebuie sa existe procura speciala din partea acestora pentru a se face pasaport.
Apoi, daca minorul nu este insotit de ambii parinti trebuie declaratie din partea parintelui care nu il insoteste ca este de acord ca minorul sa calatoreasca insotit de celalalt parinte sau o alta persoana , indicandu-se numele persoanei si destinatia. Iar daca este o alta persoana decat parintele trebuie sa aiba si cazierul judiciar.
- cu ce document de calatorie a intrat copilul in Romania? detine un pasaport valabil emis de o autoritate straina?
- are certificat de nastere romanesc? a mai fost inclus in vreunul dintre pasapoartele romanesti ale parintilor?
- care este domiciliul legal al parintilor (conform mentiunii din pasaportul romanesc)? in Romania sau in strainatate? in aceeasi tara sau in tari diferite?
- amandoi parintii va aflati fizic in strainatate?
copilul a intrat in romania cu certificat de nastere si foaie de drum,emisa de ambasada romaneasca,pasaport nu are deloc,are certificat romanesc,nu se mai include copilul in pasaport deci nu e inclus in nici unul din pasapoartele parintilor,domiciliul legal in romania dar mama adica eu si cu domiciliul temporar in strainatate,certificat prin acte,ambii parinti in strainatate.un raspuns as dori la intrebarea mea.multumesc
Se pare ca doamna avocat a intuit situatia dumneavoastra.
Este necesar ca ambii parinti sa va prezentati la ambasada sau la cel mai apropiat oficiu consular pentru autentificarea unei procuri prin care o imputerniciti pe bunica sa se ocupe de obtinerea pasaportului si prin care va exprimati acordul in privinta emiterii pasaportului individual pentru copil. De asemenea, daca minorul va iesi din tara insotit de bunica, va fi necesara si o declaratie autentificata din partea ambilor parinti prin care va exprimati acordul in acest sens (declaratia trebuie sa includa perioada si scopul calatoriei, ruta pe care se deplaseaza, daca minorul urmeaza sa ramana pe teritoriul statului respectiv). Bunica va trebui sa prezinte si certificatul de cazier judiciar la iesirea din tara.
Aici puteti vedea art. 17 si art. 30 din Legea 248/2005: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente necesare pt a scoate un minor din tara luizaizza luizaizza Ma aflu in spania cu sotul meu.in tara am o fetita de 6 ani.ce acte trebuie sa trimitem noi din Spania ca sa o poata aduca unul din bunici? (vezi toată discuția)
Acte necesare copiilor nascuti in strainatate pentru a calatorii miha.filip_88 miha.filip_88 as dori sa stiu daca este obligatorie detinerea de certificat romanesc pentru a putea aduce din romania in spania copilul( nascut in spania).certificatul pe ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi sunt necesare pt a iesi din tara? minor Soricutza Soricutza buna seara.... as vrea sa stiu si eu ce acte imi trebuie pt a iesi din tara in cazul in care sunt minora? vreau sa plec din tara peste o luna dar nu cu ... (vezi toată discuția)