avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se poate schimba ceva?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se poate schimba ceva?

Buna seara,

Voi incerca sa fiu cat mai clara si explicita..desi e cam tarziu...

De ce anume este nevoie ptr a schimba o lege si anume, legea privind partajul...
.
Voi parea probabil infantila in exprimare, deoarece nu sunt obisnuita cu termenii juridici...Dar...Nu mi se pare corect absolut deloc ca, in cazul parasirii de domiciliu, partajul sa fie jumi-juma, cum s-ar zice....
Din cate stiu eu, in alte tari si din Europa si din America, daca un sot/sotie paraseste casa, masa, copii..atunci chiar nu mai are dreptul la nimic...
La noi in schimb, legea parca ii protejeaza pe cei care isi parasesc caminul conjugal si le da si un bonus, adica jumate din dreptul propriilor copii...

Nu mai vb de faptul ca mama ramasa in urma unui divort singura cu 2-3 copii, e lasata balta de intregul sistem juridic...Si aici ma refer la pensia alim care o luna vine si alta nu, si nimeni nu poate face nimic...Bietii copii, o luna mananca si cealalta tin post...Iar tatii petrec in continuare cu amantele si viseaza la bonusul in posesia caruia vor intra in curand...

Revenind la partajul cu care am deschis discutia...De ce sa mai aiba dreptul la jumatate din casa..de ex...cel plecat de tot la o alta femeie?...

Intr-o situatie identica sunt eu...

Am ramas singura cu 2 copii...
Inainte de a se naste cel de-al doilea copil, am cumparat un apartament impreuna cu sotul meu, cu credit imobiliar, un apartament cu 3 camere, tocmai ptr a le oferi copiilor nostri conditii mai bune de trai .(inainte am locuit intr-o garsoniera)..
Acum el ne-a parasit si are si pretentie la jumate din tot ce avem, adica casa si masina...
Nu mi se pare normal!...Eu si copiii mei suntem intr-o situatie destul de delicata, disperata, as putea spune...Va dati seama ca ajungem in strada?...Ptr ca, in cazul partajului, ca sa raman eu cu copiii in apartament, o varianta ar fi sa-i platesc ca sulta o suma ft mare pe care nu o am, si nu mi-ar fi de ajuns o viata intreaga ca s-o obtin......O alta varianta ar fi sa vindem apartam si sa impartim banii pe din doua...Dar eu nu pot cumpara nimik ptr mine si ptr copiii mei cu jumatatea aia de bani, care-mi vor reveni mie....Si ce fac?...
Nu e de ajuns ca sotul meu, fostul sot, ne-a dat viata peste cap, mie si copiilor mei si ne-a bulversat atat de mult incat nu mai stim ce sa facem?
Si culmea, in loc sa ma protejeze pe mine legea, ca am ramas singura cu 2 copii, il protejeaza pe el...ba mai mult, il si rasplateste parca, cu jumatate din ce-am adunat 10 ani ptr copiii nostri...

Nu se poate face chiar nimic in sensul asta?..Nu se poate schimba aceasta lege privind partajul?

va multumesc!!!
din pacate poate, partajul se face intre soti, ei fiind cei ce au contribuit pt a avea acele bunuri, nu intre soti si copii, indiferent de numarul acestora.
daca ati cumparat prin credit si nu e achitat inca, banca va fi citata in procesul de partaj. daca vi se va atribui locuinta, nu ii veti plati decat jumatate cel mult, din ce ati achitat pana acum, nu din valoarea apartamentului.
daca nu plateste pensie, faceti plangere penala, iar daca va ameninta cu partajul, puteti sa-l amenintati ca-i dati copiii, ca nu aveti unde-i creste, sa-i creasca dansul cu amanta, poate-i trece.
Multumesc ptr raspuns, gi_jane...

E logic ca partajul nu e intre soti si copii, ci doar intre soti, si doar ei au contribuit la obtinerea unor bunuri...bunuri de care, evident se bucura mult mai mult copiii...
Tocmai de asta, noi, parintii, nu ptr copii muncim? Nu ptr ei "adunam" si facem sacrificii de tot soiul...si ne bagam in rate..de exemplu... ptr a le oferi un trai mai bun?...

Noi apartamentul l-am cumparat prin credit, dar am achitat jumatate din pretul apartam cu banii jos, in urma vanzarii garsonierii in care am locuit inainte. Doar cealalta jumatate am luat-o din banca...In cazul asta, ar trebui sa-i dau jumate din banii luati pe garsoniera, nu? Plus jumate din ce-am achitat pana acum...
Tot mi se pare extrem de absurd si nefiresc!!!...Si foartet mult ptr mine!...Sunt convinsa ca nici el n-ar avea cu ce sa ma despagubeasca...mai cu seama ca acu e in somaj....

Adica... nu ti-a mai placut unde locuiesti si cu cine, adica eu sotia si copiii tai...si ai gasit pe altcineva, mult mai bun decat noi trei la un loc.....pai atunci DU-TE!!! fara sa te uiti inapoi...Si lasa-ne sa ne ducem viata in liniste, sa-mi cresc copiii, ptr ca tui vad ca ai alte prioritati, sa imi platesc ratele mai departe, fara sa ma gandec de unde iti mai dau si tie despagubire...
Mi se pare strigator la cer!!!

Chiar nu se poate face nimic in privinta legii partajului???

Si legat de aceea amenintare de care mi-ati spus...Nu prea indraznesc sa-i zic asa ceva nici la nervi si nici in gluma...ptr ca il cred in stare de orice....
Iar eu, fara locuinta si fara bani, pot trai, dar fara copiii mei, nu!

va multumesc!!!
Doamna, mai bine mergeti si va interesati exact cu privire la situatia dv., ca depinde de multe, de cum a fost achizitionata garsoniera, din ce bani, cand, care si cum a lucrat in timpul casatoriei, ce venituri ati adus...
Jumatate-jumatate e numai o presupunere, se poate ajunge la cu totul alte procente, depinde de caz si speta.
Exista sigur si o raspundere morala a noastra, insa exista si un respect fata de proprietate pe care tot tratatele internationale ne obliga sa il luam in seama...
SE poate ajunge, in caz ca se cere si se dovedeste, ca o locuinta sa fie folosit NUMAI de unul dintre soti ori de copii, DEPINDE SI DE CINE CE BANI ARE, CE AVOCAT ISI ANGAJEAZA...
Lucrurile nu sunt asa, albe si negre, 50-50.

Concret insa e dificil de discutat, e nevoie de multe amanunte greu de aflat aici.
din pacate acestea sunt prevederile codului familiei la noi...
Dna avocat AVLIL, intr-adevar, situatia e un pic dificila...Garsoniera am cumparat-o din banii de nunta, la care s-au mai adaugat alti bani de la parinti...Apoi, veniturile lui au fost nitel mai mari, lucrand in domeniul privat....insa tot el i-a cheltuit pe tigari si alte chestii, nicidecum in interesul fam.... asta asa , ca exemplu, daca ar fi sa purecam situatia...

Oricum, continui sa afirm ca o mama aflata in situatia mea este o victima a sistemului legislativ din Ro...

Tocmai de asta, mi-as dori din suflet sa se schimbe ceva...

va multumesc!!!

Alte discuții în legătură

Partaj si....multe intrebari ADANNA ADANNA Buna ziua, Suntem divortati nu demult si se pare ca se pune si problema partajului, desi eu n-am dorit acest lucru...(Avem un apartament luat cu credit ... (vezi toată discuția)
Divort anka.b anka.b cumnata mea vrea sa divorteze deoarece sotul e plecat in Italia de 3ani,in acest timp nu a fost deloc in tara, si acesta are chiar o amanta in Italia.Au ... (vezi toată discuția)
Partaj Nico1974Gramada Nico1974Gramada Buna ziua. O ruda f apropiată are un necaz mare. Dupa 25 ani de căsătorie si mai bine de 15 de crescut baietii singura-sotul fiind plecat in afara(unul de ... (vezi toată discuția)