avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general remunerare asociat unic - administrator
Discuție deschisă în Contabilitate în general

remunerare asociat unic - administrator

Buna ziua. Asociatul unic care este si administratorul societatii nu vrea sa fie angajat al acesteia, deci sa beneficieze de salariu . Pana acum el a beneficiat de o indemnizatie lunara la care retineam impozitul pe salariu 16% si sanatatea 6.5 %, respectiv sanatate 6 % pentru societate.
Dupa cum bine stim administratorul unui SRL nu are contract de mandat ( sau trebuie incheiat in cazul in care este administrator?)

Intrebarea mea este - dupa noua modificare a legii 31/1990, in care se spune ca veniturile realizate in baza unui contract de mandat sunt asimilate salariilor decurgand din acestea obligativiatea platilor CAS, CASS, Impozit salarii , Somaj, ce retineri am la indemnizatia administratorului ( care este asociatul unic al societatii) si anume: ca si pana acum impozit si sanatatea, sau trebuie sa retin toate contributiile ca si in cazul unui salariat ?

Mentionez ca el este asigurat la casa de pensii in baza unui contract de asigurare ca asociat unic iar de acolo i s-a spus ca daca nu este salariat poate sa isi plateasca in continuare cotizatia in baza acestui contract.
Va rog mult , cei care aveti astfel de cazuri spuneti-mi si mie cum sa procedez ca sunt tare confuz.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:35, 7 Septembrie 2008
Un asociat unic nu poate fi angajat administrator cu contract de munca. Chiar daca el ar vrea nu poate deoarece legea ii interzice. Cand s a avut in vedere aceasta prevedere cred ca se asimileaza si mandatului .Asa ca ramaneti la varianta initiala , contractul in calitate de asociat unic.
Multumesc mult.
Dar retinerile sunt corecte ? ( sanatate 6.5% si 6 % ,impozit 16 % ).
Contributia pentru concedii si indemnizatii 0.85 % trebuie sa si-o plateasca el separat?
Cum procedati cei care aveti astfel de situatii?
Intrebarile sint vechi si fara raspunsuri

Sint si eu interesata sa aflu,care este statutul actual al unui asociat unic ,care nu doreste sa fie angajat ca salariat.
TOTO,daca intre timp te-ai edificat singur,lamureste-ma si pe mine.

Multumesc!
barbuta a scris:

Intrebarile sint vechi si fara raspunsuri

Sint si eu interesata sa aflu,care este statutul actual al unui asociat unic ,care nu doreste sa fie angajat ca salariat.
TOTO,daca intre timp te-ai edificat singur,lamureste-ma si pe mine.

Multumesc!

Este asociat unic si atat. Plateste doar impozitul pe dividende dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contrcat de mandat director general s.a. csillasz69 csillasz69 Ce taxe si impozite trebuie sa plateasca societatea pentru indemnizatia directorului general? Eu stiu de 6+6.5% sanatate si 16% impozit, care se retin din ... (vezi toată discuția)
Contrcat de mandat director general s.a. csillasz69 csillasz69 Ce taxe si impozite trebuie sa plateasca societatea pentru indemnizatia directorului general? Eu stiu de 6+6.5% sanatate si 16% impozit, care se retin din ... (vezi toată discuția)
Obligatii contract de mandat Badger Badger Buna ziua, Pentru venituri obtinute in urma unui contract de mandat pe langa impozitul de 16% ce alte obligatii de plata mai sunt? va multumesc (vezi toată discuția)