Am lucrat la o firma cu putin timp in urma. In acest timp m-am insurat. In loc sa-mi acorde 5 zile concediu pentru casatorie fiema mi-a acordat doar 3 zile libere platite. Articolul din CCM al firmei spunea ca salariatii au dreptul la 5 zile libere platite consecutive (in cazul casatoriei lor) cu conditia ca prima zi libera sa coincida cu ziua casatoriei. In concluzie daca m-am insurat sambata cele 5 zile au fost: sambata, duminica, luni, marti si miercuri. Cum sambata si duminica sunt de zile de repaos saptamanal, rezulta ca am baneficiat doar de 3 zile libere platite. Astfel, firma respectiva a incalcat CCMUNN 2007-2010, art 61 alin (1) lit a). Am incercat sa discut cu ei si am facut chiar o cerere scrisa la Ministerul Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse prin care explicam situatia. Parerea celor de la MMFES: sunt zile lucratoare nu calendaristice. Am facut apoi o cerere catre director prin care solicitam si plata celor 2 zile care nu imi fusesera platite si am primit raspuns ca nu am dreptul la 5 zile ci numai la 3, pentru ca legiuitorul a specificat zile lucratoare acolo numai unde a vrut sa fie lucratoare. In rest e vorba de zile calendaristice. Nu am reusit sa ajung la nicio intelegere cu ei si i-am dat in judecata. Poimaine avem termen si eram sigur ca voi castiga. Dar...azi am primit un mandat postal trimis de catre firma unde acum nu mai lucrez. Mi-au trimis banii pentru cele doua zile prin posta. Spera sa scape. Deci recunosc ca au gresit dar nu sunt de acord cu chestia asta? Mi se pare ca se cam joaca cu legea si cam interpreteaza dupa bunul plac legile care nu sunt foarte clare. Vom vedea poimaine ce se va intampla la tribunal. Oricum, sindicatul nu s-a implicat deloc in problema asta, desi a fost sesizat de catre mine. Asta pentru ca, cred eu, sunt manjiti pana in crestetul capului, sunt unsi si mituiti. Eu mi-am primit dreptul legal, dar mai sunt alte cateva sute de angajati care s-au casatorit in ultimii ani si au primit doar 3 zile libere platite si nu 5 cum prevede legea.
Deci, daca firma mi-a trimis un raspuns oficial prin care ma anunta ca nu sunt indreptatit la 5 zile libere platite ci numai la 3, dar cateva zile mai tarziu, dupa ce ii dau in judecata, imi trimit banii prin posta, ce sa mai cred? Bunavointa? Nu !!! Oare trebuie ca toti angajatii care nu au beneficiat de 5 zile libere platite cand s-au casatorit sa dea in judecata firma? Sau instanta va penaliza firma?
Trist dar adevarat :instanta nu va penaliza societatea ,va da castig de cauza celor care o vor sesiza.
Este si un lucru adevarat, ca acolo unde legea nu specifica ca zilele sunt lucratoare, se considera a fi zile calendaristice. Diferenta este ca acele 5 zile libere sunt "platite" si cum la plata intra doar zilele lucrate (sau lucratoare)............. , mai funcioneaza si logica.......