avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... loc de munca cu conditii deosebite,grele
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

loc de munca cu conditii deosebite,grele

Cine decide daca un loc de munca este sau incadrat ca si loc de munca in conditii grele?De exemplu o sectie de forja,din cadrul unei firme, unde sunt 2 cuptoare functionale si 6 angajati,forjori.Este un loc de munca cu conditii grele?
Necesita spor de conditii grele, la salariu?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:37, 27 August 2010
La ITM ati incercat?
HOTÃRÂRE nr. 246/2007 privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite
(actualizată până la data de 1 ianuarie 2009 - nu stiu daca a mai suferit alte modificari...)

ART. 1 (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite acordate, valabile până la data de 31 decembrie 2008 inclusiv, pot fi reînnoite potrivit metodologiei stabilite în cuprinsul prezentei hotărâri.
(2) Prevederile prezentei hotărâri se aplică numai angajatorilor care deţin la data de 31 decembrie 2008 avizul de reînnoire şi care nu au realizat până la această dată măsurile necesare în vederea normalizării condiţiilor de muncă.
(3) Perioada de valabilitate a avizelor reînnoite potrivit prezentei hotărâri nu poate depăşi data de 31 decembrie 2009.
ART. 2 (1) Reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite se acordă de către inspectoratul teritorial de muncă în baza următoarelor documente...
Din Legea 19/2000:

Art. 19 - (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii deosebite reprezintă acele locuri care, în mod permanent sau în anumite perioade, pot afecta esenţial capacitatea de muncă a asiguraţilor datorită gradului mare de expunere la risc.
(2) Criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pe baza propunerii comune a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Ministerului Sănătăţii.
(3) Hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (2) se va adopta în termen de 3 luni de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Locurile de muncă în condiţii deosebite se stabilesc prin contractul colectiv de muncă sau, în cazul în care nu se încheie contracte colective de muncă, prin decizia organului de conducere legal constituit, cu respectarea criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute la alin. (2).
(5) Avizul inspectoratului teritorial de muncă este obligatoriu pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite.

Art. 20 - (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
a) unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
c) aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1;
d) activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 2.
(2) Alte locuri de muncă în condiţii speciale decât cele prevăzute la alin. (1) pot fi stabilite numai prin lege.
(3) Metodologia şi criteriile de încadrare a persoanelor în locuri de muncă în condiţii speciale se vor stabili prin hotărâre a Guvernului, pe baza propunerii comune a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Ministerului Sănătăţii şi Familiei, în urma consultării CNPAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reinnoire avize - conditii deosebite ? cristiannegru cristiannegru Un HG care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2014, care a modificat si completat un alt HG privind reinnoirea avizelor de incadrare a locurilor de munca ... (vezi toată discuția)
Grupe de munca cornel_13 cornel_13 Lucrez cu curenti de inalta frecventa de 8.000 Hz, calitor inductie ( in domeniul tratamentelor termice). Aceasta meserie in ce grupa de munca se incadreaza? (vezi toată discuția)
Aviz conditii deosebite amya1808 amya1808 Pentru ca nu a fost respectat termenul de depunere a documentatiei prevazut de HG 246/2007, pentru reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in ... (vezi toată discuția)