avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... grupe de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

grupe de munca

Lucrez cu curenti de inalta frecventa de 8.000 Hz, calitor inductie ( in domeniul tratamentelor termice). Aceasta meserie in ce grupa de munca se incadreaza?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:07, 21 Octombrie 2009
1. Iata ce spune Legea 19/2000 (Legea pensiilor):

Art. 19. - (1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii deosebite reprezinta acele locuri care, in mod permanent sau in anumite perioade, pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc.
(2) Criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pe baza propunerii comune a Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si a Ministerul Sanatatii si Familiei.
(3) Hotararea Guvernului prevazuta la alin. (2) se va adopta in termen de 3 luni de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(4) Locurile de munca in conditii deosebite se stabilesc prin contractul colectiv de munca sau, in cazul in care nu se incheie contracte colective de munca, prin decizia organului de conducere legal constituit, cu respectarea criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute la alin. (2).
(5) Avizul inspectoratului teritorial de munca este obligatoriu pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite.

Art. 20. - (1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
d) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 2.
(2) Alte locuri de munca in conditii speciale decat cele prevazute la alin. (1) pot fi stabilite numai prin lege.
(3) Metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale se vor stabili prin hotarare a Guvernului, pe baza propunerii comune a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si a Ministerului Sanatatii si Familiei, in urma consultarii CNPAS.

2. Pentru a va incadra in conditii deosebite sau speciale de munca trebuie sa luati legatura cu ITM sa vina sa verifice conditiile de munca si sa vada daca va incadrati sau nu intr-una din cele doua grupe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de munca cu conditii deosebite,grele romanik romanik Cine decide daca un loc de munca este sau incadrat ca si loc de munca in conditii grele?De exemplu o sectie de forja,din cadrul unei firme, unde sunt 2 ... (vezi toată discuția)
Grupa munca bunica1 bunica1 Din 01.04.2001 grupa I si grupa Ii capata denumirea de conditii speciale , respectiv conditii deosebite .Aici am o mare nelamurire !! In cartea mea de munca e ... (vezi toată discuția)
Grupa 1 de munca dupa 2001 Lucian_nego Lucian_nego Buna ziua , am grupa 1 de munca intre anii 1991 si 2001 in proportie de 100% in urma unui proces intentat de un grup de 500 colegi, proces cistigat in anul ... (vezi toată discuția)