avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... grupa munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

grupa munca

Din 01.04.2001 grupa I si grupa Ii capata denumirea de conditii speciale , respectiv conditii deosebite .Aici am o mare nelamurire !! In cartea mea de munca e evident , din 01.04.2001 eu am spor de conditii grele 14% si spor conditii nocive 10 %.Aceste doua sporuri pe care eu le iau la salariu nu ar trebuii sa-mi dea si dreptul dupa 2001 sa am " conditii deosebite " ??( fosta grupa II ).Mentionez ca am avut aceasta grupa din 1990 , pana in 2001. Cand scrie in cartea mea de munca ca : inceteaza conditii deosebite .Dar de ce ? Daca eu lucrez in acelas loc, si-n aceleasi conditii , din 1990 si-n prezent ??? Si am sporurile mentionate ?? .Alocarea acestor doua sporuri nu-mi da si dreptul la grupa " conditii deosebite " ??? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:11, 26 Martie 2009
Doamna, sporurile sunt una iar grupa de munca, respectiv conditiile deosebite de munca, sunt alta... mancare de peste.
Daca beneficiati de cele doua sporuri nu inseamna, automat, ca lucrati in conditii deosebite.

In paranteza fie spus, sporurile inseamna o pensie mai mare pe cand activitatea desfasurata in conditii speciale de munca nu mai semnifica, potrivit legislatiei actuale, decat reducerea varstei standard de pensionare. De ce nu intrebati, in cadrul sectiunii "pensionari", cand aveti dreptul sa beneficiati de pensie? Macar in mare tot puteti afla ceva!

Am vazut ca ati mai pus aceasta intrebare si ati primit raspunsuri corecte dar nu si temeiul legal.
Prin urmare, eu ma voi limita sa va citez art. 19 din Legea nr. 19/2000, actualizata (mai sunt si alte prevederi legale):
"(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii deosebite reprezinta acele locuri care, in mod permanent sau in anumite perioade, pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc.
(2) Criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pe baza propunerii comune a Ministerului Muncii si a Ministerului Sanatatii.
(...)
(4) Locurile de munca in conditii deosebite se stabilesc prin contractul colectiv de munca sau, in cazul in care nu se incheie contracte colective de munca, prin decizia organului de conducere legal constituit, cu respectarea criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute la alin. (2).
(5) Avizul inspectoratului teritorial de munca este obligatoriu pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor nocivitate si spor conditii grele bunica1 bunica1 Va rog foarte mult ,sa mi se spuna , ce legatura este intre a avea spor denocivitate si spor conditii grele , si grupa de munca ? Daca am in fluturas aceste ... (vezi toată discuția)
Astept un raspuns concret dodorel62 dodorel62 Am lucrat ca inginer conducator formatie de lucru pe circuit de carbune avand schimb din anul 1992 si pana in anul 2007,dupa care am trecut ca inginer la ... (vezi toată discuția)
Grupa 1 de munca integrala123us integrala123us Sunt nascut in Iulie 1963 si la 01.04.2001 aveam 16 ani si 2 luni in gr 1 de munca si in continuare lucrez in acelasi loc de munca, am spor pentru conditii ... (vezi toată discuția)