avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa 1 de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa 1 de munca

Sunt nascut in Iulie 1963 si la 01.04.2001 aveam 16 ani si 2 luni in gr 1 de munca si in continuare lucrez in acelasi loc de munca, am spor pentru conditii grele de munca de 15% si spor pentru conditii vatamatoare (nocive) 10%. Conform noii legi promulgate as vrea sa stiu cand pot iesi la pensie deoarece din textul legii nu inteleg expresia " în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001" adica se recunoaste in continuare grupa sau doar pana la 01.04.2001?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:52, 24 Decembrie 2013
Grupa I-a de munca a fost pana la 31/03/2001.
Modificarea se refera la cei care au stagiu de cotizare in grupa I-a.Deci pana la 31/03/2001.
Incepand cu 01/04/2001 au fost conditii speciale si deosebite de munca.
In CCM la CNCF CFRSA pe anul 2012-2013 la cap "SISTEMUL DE SPORURI" e mentionat "Până la normalizarea condițiilor de muncă,pe toată durata luării măsurilor tehnico-organizatorice corespunzătoare, sporurile pentru condiții deosebite prevăzute în prezentul
contract colectiv de muncă la C.N.C.F. „CFR”-S.A.,(condiții vătămătoare-nocive, condiții
periculoase și de șantier) au caracter permanent." In acest caz ce informatii suplimentare imi puteti furniza?
Raspunsul il gasit in prevederile contractului colectiv de munca la nivel de firma, pe care le mentionati, unde se fac mentiuni legate de sporuri, care se mentin pana la normalizarea conditiilor de munca. Respectivele sporuri se vor acorda in continuare, pe baza determinarilor de noxe efectuate anual la locurile de munca/ posturile de lucru (nominalizate in anexa la CCM), pentru toti lucratorii care desfasoara activitati, la aceste locuri de munca/ posturi de lucru (se intocmeesc liste nominale). Buletinele de determinare noxe se emit de catre firme autorizate de catre Ministerul muncii si se avizeaza de catre ITM (pana in 2013)/ Inspectia muncii (pentru anul 2013).
Legea de care amintiti nu se refera la sporuri ci la acordarea de grupa de munca, pentru acei dintre lucratori/ pensionari, care conform prevederilor Legii pensiilor publice nr. 230/ 2010 (legea trecuta prin aprlament de guvernul Boc, prin asumarea raspunderii guvernului, care a creat mari nedreptati intre categorii de pensionari/ viitori pensionari).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa munca bunica1 bunica1 Din 01.04.2001 grupa I si grupa Ii capata denumirea de conditii speciale , respectiv conditii deosebite .Aici am o mare nelamurire !! In cartea mea de munca e ... (vezi toată discuția)
Loc de munca ,conditii deosebite nelumihai nelumihai Lucrez la o societate ,intr-o turnatorie fonta,in care perioada 2001-2008,asi inm fost incadrat in loc de munca cu conditii deosebite. IN ANUL 2009 societatea ... (vezi toată discuția)
Spor vatamatoare in anul 2017 andi2017 andi2017 Fara REgulament se poate majora sporul pt. conditii vatamaotare daca avem buletin de analiza de la DSP:)) (vezi toată discuția)