avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... LOC DE MUNCA ,CONDITII DEOSEBITE
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

LOC DE MUNCA ,CONDITII DEOSEBITE

Lucrez la o societate ,intr-o turnatorie fonta,in care perioada 2001-2008,asi inm fost incadrat in loc de munca cu conditii deosebite. IN ANUL 2009 societatea s-a relocat si incepand din acel an pana in prezent ,societatea nu amai acordat conditi deosebite ,probabil obtinand avizul de mediu de functionare,adica nemafiind conditiitoxice.Intre timp conditiile s-au modificat,aparand noxe ,praf si fum.Angajatorul poate sa ceara din nou loc de munca cu conditii deosebite,fara a fi inchis,precizand ca pe perioada 2009-2014 si in continuare sunt trecute conditi deosebite cu sporuri 17% sau 14%.De mentionat ca si inContractul Colectiv de Munca semnat in fiecare an din 2009 incoace ,este stipulat ,acordarea de conditii deosebite.Ce se poate face in acest caz?
multumesc anticipat pentru rasuns.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:56, 7 Februarie 2015
In HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare, anuale - HG nr. 1627/ 2009, etc. si ultima HG nr. 1173/ 2014 pentru stabilirea conditiile in care se acorda grupa de munca pentru conditii deosebite, se mentioneaza ca si conditie - acodarea de grupa de munca daca s-a beneficiat anterior de acest drept.
Poate cere, reacordarea grupei de munca, intocmind documentatia necesara, dar este greu de crezut ca va obtine, o data ce a raportat ca s-au normalizat conditiile de munca si nu a mai acordat conditii deosebite. Firma risca chiar amenzi contraventionale si poate chiar retragerea autorizatie de functionare dpvd ssm si o dispozitie de inchidere activitate, pana la normalizarea conditiilor de munca.
Avizul de mediu nu are legatura directa cu acordarea grupei de munca.
Sporurile de care amintiti, nu reprezinta grupa de munca, ci doar spor la salariu si sunt probabil in compensarea grupei de munca. Daca sporurile sunt trecute in contractul colectiv de munca, cu siguranta a fost negociat acest lucru, atunci cand nu s-a mai primit grupa de munca. Formularea de spor pentru conditii deosebite este eronata, trebuie scris spor pentru conditii grele, vatamatoare, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de munca ,conditii deosebite nelumihai nelumihai Lucrez la o societate ,intr-o sectie de turnatorie fonta,in care in perioda 2001-2008 am fost incadrat in loc de munca cu conditii deosebite,iar in 2009 ... (vezi toată discuția)
Grupe de muncă Delicostea Delicostea Bună ziua. Salariații care isi desfășoară activitatea,in totalitate in sectoarele de sanatate HIV/SIDA si au avut ( in continuare nu se stie cat le v-or ... (vezi toată discuția)
Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)