avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa 1 de munca dupa 2001
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa 1 de munca dupa 2001

Buna ziua , am grupa 1 de munca intre anii 1991 si 2001 in proportie de 100% in urma unui proces intentat de un grup de 500 colegi, proces cistigat in anul 2010 si in urma caruia intreprinderea ne-a eliberat adeverinte pentru grupa 1 de munca . In continuare dupa anul 2001 an lucrat in aceleasi conditii si sunt in activitate si acum , intrebarea este daca beneficiem si dupa anul 2001 de grupa 1 de munca (conditii speciale cum se numeste in noua lege ) si daca da, ce demersuri trebuie facute si unde ?, va multulesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:20, 10 Septembrie 2014
Incepand cu data de 01.04.2001 incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite sau conditii speciale s-a facut conform metodologiilor stabilite prin mai multe hotarari de guvern, iar angajatorul era obligat sa plateasca cota de CAS aferenta respectivelor conditii, bineinteles mult mai mare. Daca nu s-au respectat aceste lucruri, nu aveti cum sa beneficiati de grupa de munca dupa 01.04.2001.

Legea nr. 263/2010:


ART. 27
(1) În sistemul public de pensii sunt contribuabili, după caz:
a) asiguraţii care datorează contribuţii individuale de asigurări sociale;
b) angajatorii şi instituţiile care efectuează plata ajutoarelor în situaţia persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. V;
c) persoanele juridice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. d) şi pct. II, asimilate angajatorului în condiţiile prezentei legi;
d) Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj, instituţie care, pentru şomeri, este asimilată angajatorului;
e) persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2).
(2) Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt diferenţiate în funcţie de condiţiile de muncă normale, deosebite, speciale şi alte condiţii de muncă.
(3) Cotele de contribuţii de asigurări sociale, respectiv cota contribuţiei individuale de asigurări sociale şi cota contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator, sunt prevăzute în Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Cotele de contribuţii de asigurări sociale pot fi modificate prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

ART. 29
(1) Sunt încadrate în condiţii deosebite locurile de muncă stabilite în baza criteriilor şi metodologiei prevăzute de legislaţia în vigoare la data încadrării acestora.
(2) În domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se realizează pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi a activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare, şi de Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, cu modificările ulterioare.

ART. 30
(1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
a) unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
c) activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi;
d) aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1;
e) activităţile şi unităţile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3;
f) activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4.
(2) Periodic, din 2 în 2 ani, locurile de muncă în condiţii speciale prevăzute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a încadrării în condiţii speciale.
(3) Procedura de reevaluare prevăzută la alin. (2) se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, elaborată în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(4) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. b), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupele I şi II de muncă şi care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sunt încadrate în condiţii speciale de muncă.
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă şi perioadele în care un asigurat care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă şi/sau în concediu de odihnă, dacă cel puţin în ziua premergătoare concediului a lucrat în locuri de muncă încadrate în astfel de condiţii de muncă.

Pentru a beneficia incepand cu 01.04.2011 de conditii speciale de munca, firma la care lucrati trebuie sa se regaseasca nominalizata in anexa 3 la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, iar locul de munca/ postul de lucru/ activitatea sa fie nominalizate in anexa 2 la aceeasi lege.
Daca ati fost incadrati in grupa 1 de munca in perioada 1991-2001 in urma unei hotarari judecatoresti din 2010, este posibil ca firma sa nu fi intocmit documentele necesare, dupa 2001 si/sau sa nu fi primit avizul ITM/ Inspectia muncii, pentru a putea beneficia de conditii speciale dupa data de 01.04.2001 si pana in 01.04.2011.
In cazul mentionat mai sus, va trebui sa deschideti o noua actiune in instanta, pentru a avea o sansa, sa fiti incadrati in conditii speciale si dupa 2001.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa de munca tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com pina cind(sau in ce an) sint valabile grupele de munca? (vezi toată discuția)
Grupa muncă oana8989 oana8989 Bună ziua.Am lucrat în perioada 2004-2018 fochist cazane de abur și apă caldă industriale.Societatea nu a plătit pentru sporul de grupa I sau II.In ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie conform legii nr. 263/2010 nelu basaru nelu basaru buna ziua as vrea si eu sa aflu ceva legat de pensie sunt nascut pe 10.06.1960 si am urmatoarea vechime 24 ani munciti in grupa 1 si inca 6 ani fara grupa si ... (vezi toată discuția)