avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune rectificare carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune rectificare carte funciara

Buna!
Ma poate ajuta cineva cu raspunsul la urmatoarea intrebare? Cum trebuie timbarata sau ce taxe trebuie platite pentru o actiune avand ca obiect rectificate carte funciara, respectiv constatarea achitarii sultelor si dispunerea radierii mentiunii de neplata a acestora din cartea funciara?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 16:22, 6 Ianuarie 2011
1. Actiunea pentru rectificarea cartii funciare nu priveste chestiuni de genul "constatarea achitarii sultelor" (cine v-a zis asa ceva fie nu stie, fie habar nu are :P ) ci cazurile aratate in art. 34 din Legea nr. 7/1996 pe care, nefiind relevante in speta aceasta, nu le mai amintesc aici.
2. Cu dovada ca ati platit sultele mergeti la CF si cereti sa se radieze din CF inscrierile din coala C. Daca OCPI refuza aveti dreptul sa faceti plangere impotriva incheierii prin care vi s-a refuzat radierea din CF.
3. Daca promovati o actiune pentru rectificarea CF si cereti sa se constate ca ati platit sultele riscati ca un judecator "destept"sa o califice ca "actiune in constatare" (:O ) si sa va puna sa o timbrati la valoare pentru ca apoi sa o respinga cu motivarea ca "actiunea de rectificare a cartii funciare este subsidiara unei actiuni ... etc" (am vazut scrisa de atatea ori tampenia asta incat cred ca o sa fac hepatita daca o mai vad de cateva ori).
Faceti cum am zis ca e bine si legal sa faceti si lasati rectificarile de CF pentru cei care se pricep.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Ideea este ca radierea mentiunii de neplata a sultelor se poate face doar pe baza de declaratie autentica sau hotarare judecatoreasca de constatare a achitarii sultelor.
Asadar, cum in cazul meu, declaratia autentica iese din calcul (persoanele respective sunt plecate din tara, iar de una dintre ele nu mai stie nimeni nimic de ani de zile), singura varianta este hotararea judecatoreasca.
Inteleg ca actiunea ar trebui sa aiba ca obiect doar constatare achitare sulte si atat? In acest caz, revin cu intrebarea de mai sus (respectiv se timbreaza la valoare?) Ce temei legal are o astfel de actiune? :O

shaiwa2003 a scris:

Ideea este ca radierea mentiunii de neplata a sultelor se poate face doar pe baza de declaratie autentica sau hotarare judecatoreasca de constatare a achitarii sultelor.

Ati platit sau n-ati platiti sulta?
Sulta a fost achitata prin depunerea sumei la CEC (am recipisa CEC) si prin intermendiul executorului judecatoresc.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
Paula Tudor, Consilier juridic
Si atunci hotararea judecatoreasca ce ar putea sa impace si varza aia de art 33 alin 4 ar putea fi cumva cea prev de art 589 c. proc civ ("pentru ca sa se intareasca ...aceste oferte si consemnatii")?

Ce zici Adalbert?

Alte discuții în legătură

Anulare inscrieri cf Luciana21 Luciana21 Va rog sa imi spuneti cum pot formula actiunea pentru radierea sau anularea inscrierilor din CF? Este vorba de o actiune in rectifcare sau radiere avand in ... (vezi toată discuția)
Actiune in rectificare carte funciara. ce trebuie sa fac in cazul dat? omatcons omatcons Buna seara Sunt chemat in judecata pentru actiunea de rectificare CF Pareta reclamanta a obtinut o hotarire judecatoresca prin care am fost radiat de pe ... (vezi toată discuția)
Cand ocpi,are calitate procesuala pasiva intr-o cauza... ContSters240032 ContSters240032 Va ros sa-mi spuneti,daca in cazul in care o persoana fizica,isi inscrie in Cartea Funciara fara a avea vre-un drept real, un teren,care nu la dobandit legal ... (vezi toată discuția)