Buna!
Ma poate ajuta cineva cu raspunsul la urmatoarea intrebare? Cum trebuie timbarata sau ce taxe trebuie platite pentru o actiune avand ca obiect rectificate carte funciara, respectiv constatarea achitarii sultelor si dispunerea radierii mentiunii de neplata a acestora din cartea funciara?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
1. Actiunea pentru rectificarea cartii funciare nu priveste chestiuni de genul "constatarea achitarii sultelor" (cine v-a zis asa ceva fie nu stie, fie habar nu are :P ) ci cazurile aratate in art. 34 din Legea nr. 7/1996 pe care, nefiind relevante in speta aceasta, nu le mai amintesc aici.
2. Cu dovada ca ati platit sultele mergeti la CF si cereti sa se radieze din CF inscrierile din coala C. Daca OCPI refuza aveti dreptul sa faceti plangere impotriva incheierii prin care vi s-a refuzat radierea din CF.
3. Daca promovati o actiune pentru rectificarea CF si cereti sa se constate ca ati platit sultele riscati ca un judecator "destept"sa o califice ca "actiune in constatare" (:O ) si sa va puna sa o timbrati la valoare pentru ca apoi sa o respinga cu motivarea ca "actiunea de rectificare a cartii funciare este subsidiara unei actiuni ... etc" (am vazut scrisa de atatea ori tampenia asta incat cred ca o sa fac hepatita daca o mai vad de cateva ori).
Faceti cum am zis ca e bine si legal sa faceti si lasati rectificarile de CF pentru cei care se pricep.
Ideea este ca radierea mentiunii de neplata a sultelor se poate face doar pe baza de declaratie autentica sau hotarare judecatoreasca de constatare a achitarii sultelor.
Asadar, cum in cazul meu, declaratia autentica iese din calcul (persoanele respective sunt plecate din tara, iar de una dintre ele nu mai stie nimeni nimic de ani de zile), singura varianta este hotararea judecatoreasca.
Inteleg ca actiunea ar trebui sa aiba ca obiect doar constatare achitare sulte si atat? In acest caz, revin cu intrebarea de mai sus (respectiv se timbreaza la valoare?) Ce temei legal are o astfel de actiune? :O
Ideea este ca radierea mentiunii de neplata a sultelor se poate face doar pe baza de declaratie autentica sau hotarare judecatoreasca de constatare a achitarii sultelor.
Si atunci hotararea judecatoreasca ce ar putea sa impace si varza aia de art 33 alin 4 ar putea fi cumva cea prev de art 589 c. proc civ ("pentru ca sa se intareasca ...aceste oferte si consemnatii")?