avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare inscrieri CF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare inscrieri CF

Va rog sa imi spuneti cum pot formula actiunea pentru radierea sau anularea inscrierilor din CF? Este vorba de o actiune in rectifcare sau radiere avand in vedere ca titlul de proprietate a fost declarat nul.Initial am crezut ca este vorba de o eroare materiala, dar in sentinta pe care o am s-a anulat doar titlul de proprietate fara a se anula si inscrierile din CF (ce aiurea este!) fapt pentru care mi s-a respins cererea de intabulare.
As mai dori sa intreb daca actiunea se depune tot la Judecatorie si daca trebuia sa achit vreo taxa de timbru.Multumesc astept un model de actiune sau macar un sfat.
Va rog mult este urgent
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
Luciana21, utilizator
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 11:06, 13 Mai 2009
Constatarea nevalabilitatii se refera deopotriva la constatarea nulitatii absolute si dispunerea anularii de catre instanta, cu consecinta lipsirii de efecte a titlului din chiar momentul intocmirii lui. daca nu s-a solicitat, instanta nu poate da mai mult decat se cere(ultra petita).
In momentul in care hotararea prin care s-a constatat nevalabilitatea titlului a ramas irevocabila, solicitati la O.C.P.I. radierea dreptului de proprietate inscris in baza titlului declarat nul . Abia dupa ce ati facut pasul acesta puteti solicita intabularea.
Eu as fi de parere ca se impune rectificarea cadastrala . Citez din legea 7/1996 : ART. 33
(1) În cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.
(3) Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decât la cererea titularului dreptului de proprietate.
(4) Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(5) Erorile materiale săvârşite cu prilejul înscrierilor în cartea funciară pot fi îndreptate la cerere sau din oficiu.
(6) Procedura de rectificare a înscrierilor în cartea funciară, a modificărilor şi cea de îndreptare a erorilor materiale se va stabili prin regulament aprobat de directorul general al Agenţiei Naţionale.
ART. 34
Orice persoană interesată poate cere rectificarea înscrierilor din cartea funciară dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă s-a constatat că:
1. înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil;
2. dreptul înscris a fost greşit calificat;
3. nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea;
4. înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului.
Inteleg ca aveti deja sentinta definitiva si irevocabila in privinta constatarii nulitatii actului pe baza caruia s-a facut intabularea eronata, deci urmatorul pas ar fi actiunea in rectificare.
ART. 51
(1) Înscrierile şi radierile efectuate în cărţile funciare nu pot fi rectificate decât pe baza hotărârii instanţei judecătoreşti definitive şi irevocabile sau pe cale amiabilă, în baza unei declaraţii date în formă autentică, de titularul tabular, respectiv de titular, în baza unei documentaţii cadastrale.
(2) Prevederile art. 50 se vor aplica în mod corespunzător
ART. 50
(1) Încheierea se comunică celui care a cerut înscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum şi celorlalte persoane interesate potrivit menţiunilor din cartea funciară, cu privire la imobilul în cauză, în termen de 15 zile de la pronunţarea încheierii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data înregistrării cererii.
(2) Încheierea de înscriere sau de respingere poate fi atacată cu plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la biroul teritorial. Plângerea împotriva încheierii se depune la biroul teritorial şi se va înscrie din oficiu în cartea funciară*). Oficiul teritorial este obligat să înainteze plângerea judecătoriei în a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilul, însoţită de dosarul încheierii şi copia cărţii funciare.
(3) Hotărârea pronunţată de judecătorie poate fi atacată cu apel.
(4) Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă se comunică, din oficiu, biroului teritorial de către instanţa care s-a pronunţat ultima asupra fondului.
(5) Înscrierea făcută în temeiul acestei hotărâri judecătoreşti îşi produce efectele de la înregistrarea cererii de înscriere la biroul teritorial.
(6) În cazul respingerii plângerii prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, notările făcute se radiază din oficiu.
ART. 20
(1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis în mod valabil.
(2) Drepturile reale se sting numai prin înscrierea radierii lor din cartea funciară, cu consimţământul titularului dreptului; acest consimţământ nu este necesar dacă dreptul se stinge prin moartea titularului dreptului sau prin împlinirea termenului arătat în înscriere; dacă dreptul ce urmează să fie radiat este grevat în folosul unei persoane, radierea se va face cu păstrarea dreptului acestei persoane.
(3) Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă sau, în cazurile prevăzute de lege, actul autorităţii administrative va înlocui acordul de voinţă cerut în vederea înscrierii drepturilor reale, dacă sunt opozabile titularilor.
Dar cred ca ma complic prea mult ...

Godspeed, chiar te complici. Nu inteleg ce ai spus in plus. Diferenta consta in aceea ca, eu nu am redat in integrum textul de lege. Or, din cate am citit, luciana21 a citit textul de lege insa are probleme de interpretare.
Este firesc ca, pe baza unei hotarari prin care s-a anulat titlul sa se solicite radierea dreptului de proprietate inscris in favoarea "falsilor proprietari" ( PII a C.F.). Dupa radiere, proprietarul de drept, isi intabuleaza proprietatea in baza titlului valabil.
Este posibil ca vechea carte sa se inchida si sa se deschida o alta, in baza titlului valabil.
Pey, as putea incepe asa : Sunt Godspeed si am o problema in a intelege rostul ANCPI-ului , cu tot cu cadrul lor legal. Problema s-ar putea sa se datoreze neuronilor mei cu sinapse mai lenese, sau unor interese de a sustine un cadru legal care favorizeaza toti cucii care se instaleaza in cuiburile altora cu avizul favorabil OCPI, sau ambele...

Revenind la subiect, aceeasi problema de interpretare o am si eu, D-na Carbunaru; de asta am "adunat" textul de lege, nu exhaustiv, ce- drept. Legea cadastrului si normele subsecvente ( in speta, Ord.634/2006) sunt un real exemplu de noua dezordine terminologica. Din cate inteleg eu, rectificarea se refera la reglementarea unei situatii de drept, iar modificarea reprezinta o ajustare de ordin tehnic, de fapt. M-ar interesa, in ce situatie concreta apeleaza OCPI la solutia modificarii cadastrale, care nu necesita o actiune civila ?
In alta ordine de idei, Dvs. sustineti ca in baza hotararii judecatoresti d&i, cel interesat poate cere radierea dreptului inscris in baza titlului nevalabil, iar eu eram de parere ca - in baza textului de lege citat - mai este nevoie de o actiune civila in rectificare cadastrala pentru a opera in CF radierea, respectiv intabularea "adevaratului proprietar". Numai in cazul in care nulitatea titlului se constata in cadrul solutionarii plangerii impotriva incheierii de respingere, OCPI reia procedura de inscriere initial respinsa din oficiu. Offf, de-ar fi totul atat de firesc... Multumesc pentru intelegere :)
Esential este faptul ca in minunata tara, printre altele, birourile de carte funciara si respectiv birourile teritoriale A.N.C.P.I nu au o practica unitara.
Unele inscrieri operate in cartea funciara intr-un judet din tara pot fi radiate in baza declaratiei notariale a proprietarului si gata. Restul = formalitati cu cerere si taxe la Biroul de Carte Funciara.
In alte parti, alta procedura.
Gradul de idiotenie care ii caracterizeaza, dupa caz, este nemarginit.
Subliniez si faptul ca, actiunile in instanta pentru constatarea a orice pe lume in legatura cu probleme ivite in cuprinsul actelor in baza carora s-a intabulat, precum si a incheierilor de intabulare in sine, nu presupune ca oficiul sau biroul de cf sa fie parte pentru opozabilitate in proces.(stiu ca incheierile de intabulare se ataca in 15 zile de la pronuntare si NU in instanta)

Nu cred sincer ca ne sunt expuse toate datele problemei. De ce a fost declarat nul? Ce mai dispune instanta? Care este titlul dumneavoastra de proprietate acum, ca act juridic, nu ca denumire ”titlu de proprietate emis de comisia pentru aplicarea.....”?
Rectificarea inscrisurilor din cartea funciara se va face in baza sentintei pe care a-ti obtinut-o si in extrasul de carte funciara pentru informare va figura mentiunea ca, x (ce a fost modificat) si - conform act sentinta civila Y.

Taxa si cerere. Din pacate difera ca procedura de la oficiu la oficiu. Problema nu ar fi la ANCPI ci la BCF...juristii de acolo (dupa caz) sunt mai mult decat batuti in cap.

Alte discuții în legătură

Neconcordanta intre contractul de vc si extras cf wirtej wirtej in contractul de VC scrie clar: se vinde locuinta in suprafata utila de\\\" x mp \\\" reprezentind o cota indiviza de\\\" z % \\\"din imobil si odata cu ... (vezi toată discuția)
Se poate anula un cadastru in instanta? adriana.popescu adriana.popescu Buna seara, Problema mea este urmatoarea: Detin un teren mostenire de la bunici pe care doresc sa fac cadastru. Numai ca in momentul in care am demarat ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate - se poate contesta intabularea unei parcele? ContSters206369 ContSters206369 buna seara... pe scurt: detin un teren , pus in posesie in 1991, cu titlu de proprietate , dar nu am facut intabulare pe el , ...vecinii mei au intabulat ... (vezi toată discuția)