Buna seara
Sunt chemat in judecata pentru actiunea de rectificare CF
Pareta reclamanta a obtinut o hotarire judecatoresca prin care am fost radiat de pe titlul de proprietate a unchiului meu. Titlul de proprietate a fost intabulat de catre reclamant in starea initiala, asa cum a fost emis de catre Comisia locala si judeteana creindu-se astfel un drept real.
Acum, pe baza acelei hotariri judecatoresti de radiere din titlu de proprietate reclamantul cere si radierea din CF.
Este posibila o astfel de actiune, si ce demersuri ar trebui sa fac ?
Art. 32 din Decretul-lege nr. 115/1938, stabileşte prezumţia în sensul că dacă un drept real este înscris în favoarea vreunei persoane, se consideră că acel drept există. Conţinutul cărţilor funciare se consideră exact în favoarea persoanei de bună credinţă care a dobândit un drept real, fără însă a garanta întinderea acestuia.
In conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 7/1996 republicata, in cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde, in privinta inscrierii, cu situatia juridica reala, se poate cere rectificarea sau, dupa caz, modificarea acesteia.
Art. 34 din aceeasi lege prevede ca orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.
Conform prevederi mentionate este admisibila astfel de cerere
In situatia in care instanta de judecata a dispus prin hotarare ramasa definitiva si irevocabila,radierea calitatii dvs de pe titlul de proprietate al unchiului dvs,pe cale de consecinta dvs nu mai puteti ridica pretentii
Chiar daca reclamantul a facut inscrierea in CF, poate sa revina in baza acestei hotariri judecatoresti sa ceara rectificarea ? Ce exceptie pot sa invoc ?
Pot invoca culpa reclamantului, respectiv tardivitatea rectificarii CF pe motivul ca reclamantul a cerut insatntei de carte funciara inscrierea titlului de proprietate ?
Acţiunea în rectificare C.F este imprescriptibilă. Codiţiile de exercitare ale acestei acţiuni au fost date de art.34 al L.7-1996, care subliniază(ca de altfel în toate acţiunile de C.F) sintagma de "persoană interesată,"şi obligativitatea existenţei unei hotărâri judecătoreşti definitive care să fi rezolvat una din situaţiile descrise în art.34 , cele 4 situaţii.
Faţăm de subdobânditorul de bună credinţă , acţiunea de C.F este prescriptibilă în 3 ani şi aici intervine dreptul la despăgubiri, pentru prejudiciul creat. Dar aici intervine şi art.36 al L.7-1996. Deci, adresaţi-vă unui avocat, pentru a vedea actele d-voastră.