avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Tichete de masa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Tichete de masa

Va rog sa-mi spuneti daca legal poate angajatorul sa plateasca impozitul la tichetele de masa ca sa nu le mai bagam in statul de plata deoarece ii diminiueaza venitul net al angajatului cu impozitarea tichetelor.
A si am uitat sa va spun propunerea cu platea impozitului la tichete a venit din partea angajatorului.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Margareta_y , utilizator 10:40, 27 August 2010
NU poate pt ca impozitul este suportat de angajat, iar contravaloarea tichetelor de masa influenteaza deducerea personala de baza.

Variante pentru mentinerea venitului net al angajatilor
- Acordarea de catre angajator a unei prime (bonus) a carei valoare neta sa acopere contravaloarea impozitului pt tichete. Atentie ca pt aceasta prima trebuie platite toate contributiile angajator/angajat, prin urmare este destul de dificil de calculat.
-Marirea salariilor corespunzator valorii nete a impozitului pt tichetele de masa.
In data de 03 august 2010 au fost publicate in Monitorul Oficial cu nr.542 normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr.58/26.06.2010 privind modificarea si completarea Legii 571/2003.

Modificarile aduse regimului fiscal al tichetelor de masa nu au implicatii asupra sarcinii fiscale a companiei care acorda acest tip de beneficiu propriilor salariati.

Tichetele de masa sunt in continuare deductibile la calculul impozitului pe profit (16%) si sunt scutite de la plata taxelor si contributiilor sociale atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Modificare adusa regimului acordarii de tichete este impozitarea la nivelul salariatului a sumei aferente valorii nominale cu cota de 16% aferenta impozitului pe venit.

Modalitatea de calcul a impozitului:

Venitul brut al salariatului - Contributii sociale datorate de angajat = Venit impozabil din salarii

Venit impozabil din salarii + Venit impozabil aferent tichetelor de masa = Venit total, impozabil

Impozit pe venit = 16% * Venit total, impozabil

Retinerea si plata impozitului:

Impozitul aferent tichetelor de masa se retine la sursa de angajator, in acelasi timp cu impozitul din veniturile salariale, in luna in care tichetele au fost acordate.


In cazul in care angajatorul doreste sa suporte pe costuri suma impozitului pe venit aferent tichetelor acordate angajatilor proprii, exista riscul ca in acest caz suma impozitului suportata de angajator in numele angajatului sa fie vazuta ca un alt avantaj in natura oferit angajatilor, distinct de tichetele cadou, si impozitat in consecinta (supus impozitului pe venit si contributiilor sociale).
iulia53 a scris:

In cazul in care angajatorul doreste sa suporte pe costuri suma impozitului pe venit aferent tichetelor acordate angajatilor proprii, exista riscul ca in acest caz suma impozitului suportata de angajator in numele angajatului sa fie vazuta ca un alt avantaj in natura oferit angajatilor, distinct de tichetele cadou, si impozitat in consecinta (supus impozitului pe venit si contributiilor sociale).


nu exista nici un risc... chiar sunt avantaje (in bani) oferite angajatilor prin urmare se aplica toate contributiile aferente intrucat acestea se acorda din fondul de salarii
Multumesc pt. raspunsuri, dar asta stiam si eu, v-am pus aceasta intrbarea m-am gandit ca v-ati lovit de aceasta problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit tichete masa mnd mnd Buna ziua, Daca poate cineva sa ma elucideze in legatura cu impozitul pentru tichetele de masa. In OUG 58/2010, art. 4, lit. b) spune ca: \"se abroga ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa: se retine ceva din salariu ? TaraTara TaraTara Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca se retine o suma din salariul net pentru bonurile de masa (care nu apar in contract, nu stiu daca asa se procedeaza in ... (vezi toată discuția)
Deducere tichete de masa si tichete cadou zukita zukita tichetele de masa si tichetele cadou ,fiind venituri salariale intra in fondul de salarii, in brut?Fiind impozabile, impozitul fiind legat de deducere , ... (vezi toată discuția)