onorariul achitat avocatului, alte cheltuieli necesare, utile si pertinente facute cu ocazia purtarii litigiului dovedite prin documente contabile, bilete de tren, avion, bonuri de benzina, etc.
Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se compun din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar ... in cazul unui litigiu de munca aceste taxe nu se achita si , prin urmare, nu pot fi considerate cheltuieli de judecata;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- onorariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.
Privitor la sumele cheltuite pentru administrarea probelor pot folosi urmatoarea formulare : " prin prezenta depun documente doveditoare, în copie xerox, în vederea înserării sumei de bani în cuantum de x lei în cadrul cheltuielilor de judecată, sumă ce reprezintă chitanţe referitoare la obţinerea de copii, multiplicare şi expediere documente , depuse la dosar de subsemnata, sume cheltuite pentru administrarea probelor necesare soluţionării cauzei." ?
Cererea de inserare cheltuieli de judecata in ce faza a procesului se depun la dosar?
Trebuiesc depuse cu duplicat pentru comunicare?
Cu stima
Da, acele chtante se pot folosi la stabilirea cuantumului total al cheltuielilor de judecata pe care le solictati ... dupa ce se acorda cuvantul pe fond solicitati instantei acordarea cheltuielilor de judecata , in care sens veti depune acel decont justificativ al sumelor cheltuite.