avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lamuriri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lamuriri

Buna ziua ,
as dori daca se poate sa ma ajutati intr-o problema respectiv:
am fost angajata pe perioada determinata 6 luni dupa care inca 3 luni si in final iar pe 6 luni intr-o institutie bancara.
Mentionez ca la angajare mi sa spus ca in limita locurilor disponibile voi putea concura/opta pentru un alt post conf. stdiilor pe care le am.In aceasta perioada de la angajare si pana in prezent chiar daca au fost posturi disponibile nu am fost anuntata de existenta acestora afland ulerior de faptul ca au fost angajate persoane noi.
Acum o luna chiar in sucursala in care lucrez a aparut un post disponibil pe perioada nedeterminata drept pentru care am aplicat la acest post ( precizez ca am studii superioare de specialitate respectiv finante -banci si o vechime in sistemul bancar de 10 ani) .In urma aplicarii nu am fost solicitata la interviu, nu am primit nici un raspuns din partea angajatorului iar pe acel post a fost nagajata o persoana care conform procedurilor HR de recrutare pentru accea pozitie nu indeplineste nici una din conditiile precizate in procedura. Acest post este de supervizare in procedura se precizeaza ca persoana trebuie sa aiba minim 6 luni in sistemul bancar, studii economice( persoana angajata este inginer) si o vechime totala in munca de 8 luni.
Cu aceste argumente pot da in judecata angajatorul pentru faptul ca nu s- respectat Art. 85. ( citez)
[accesul la angajarea pe durată nedeterminată]
(1) Angajatorii sunt obligaţi să informeze salariaţii angajaţi cu contract individual de muncă pe durată determinată despre locurile de muncă vacante sau care vor deveni vacante, corespunzătoare pregătirii lor profesionale, şi să le asigure accesul la aceste locuri de muncă în condiţii egale cu cele ale salariaţilor angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Această informare se face printr-un anunţ afişat la sediul angajatorului.
Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut in aceasta situatie mentionez ca sunt unic intretinator de familie am 2 copii studenti la facultatii de stat si perioada de prelungire se apropie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:44, 26 August 2010
1. Chiar daca Codul muncii obliga pe angajator sa va informeze in legatura cu locurile de munca vacante, acelasi Cod al muncii nu prevede si o sanctiune pentru neindeplinirea obligatiei de la art.85.
2. Banca respectiva sa-si angajeze orice salariat doreste. In calitate de angajator isi asuma riscul pentru orice angajare face. Dvs. nu-i puteti impune sa va angajeze pe dvs. in locul altei persoane, chiar daca profesional sunteti mai bine pregatita.
3. CIM al dvs. inceteaza, de drept, la data expirarii sale (art.56j din Codul muncii) si aveti posibilitatea sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
4. Din pacate angajatorul nu este obligat de lege sa tina cont de situatia sociala si materiala a salariatului. Doar daca ar da dovade de omenie ar putea sa va ajute. Dar aratati-mi si mie o banca miloasa! Am lucrat in sistem si stiu cum isi desfasoara activitatea (n-au mila nici de clientii nici de salariatii lor).
5. In concluzie, parerea mea este ca aveti sanse minime sa castigati un proces cu banca pe nerespectarea art.85 din Codul muncii.
Va multumesc pentru raspuns dar si pentru sinceritate !
Totusi, daca doriti puteti incerca o actiune in instanta ...insa va trebui sa dovediti ca vi s-a cauzat un prejudiciu marterial sau moral.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca pe perioada determinata MonBor MonBor Buna ziua, Intrebarae mea este urmatoarea: La expirarea duratei pentru care a fost incheiat un contract de munca pe perioada determinata, se poate ... (vezi toată discuția)
Concediere si somaj ContSters137674 ContSters137674 Buna ziua! Am un salariat care doreste sa isi inchida contractul de munca la societatea noastra si apoi sa intre in somaj. Problema este ca din cate am ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba contract individual de munca carolinav93 carolinav93 Pentru un salariat care a avut deja un contract individual de munca pe perioada determinata de 3 luni, iar acum va avea contract individual de munca pe ... (vezi toată discuția)