avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Este obligatorie incheierea contractului la ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Este obligatorie incheierea contractului la achizitiile directe?

Doresc sa va expun o situatie in care nu am un raspuns clar. In cazul achizitiilor directe, este obligatorie incheierea unui contract sau este suficient emiterea facturii respective? Pun aceasta intrebare, intrucat exista un punct de vedere al ANRMAP care precizeaza ca incheierea contractului in aceasta situatie nu este obligatorie, ci doar la procedurile de achizitie publica (cerere de oferta, licitatie, negociere, etc). Este adevarat ca daca merg intr-un supermarket si cumpar un cartus pentru imprimanta, pe primarie, nu inchei contract ci vin doar cu factura, dar mie mi se pare aiurea sa nu inchei un contract, de exemplu la un serviciu de 15.000 euro ci sa fie aduse doar facturi. As dori un punct de vedere argumentat pe lege, daca se poate, pro sau contra.
ANRMAP [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
Kyandra, moderator
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 18:07, 1 Septembrie 2010
In cazul achizitiei directe nu este obligatorie incheierea unui contract. Obligatiile in cazul achizitiei directe sunt cele prevazute la art 19 din OUG 34/2006.
Faptul ca in legislatia achiziilor publice nu exista o obligatie in a incheia un contract in cazul achizitie directe (spre deosebire de obligatia de a incheia contracte in cazul procedurilor de atribuire) nu insemna ca este si interzis.
In concluzie puteti incheia contracte si pentru a valoare de exemplu de 14.500 de Euro, contract care va incheiat in urma unei "achizitii directe"
Cum ati spus si dvs, cand cumparati un cartus de imprimanta este de ajuns factura, dar in cazul unui contract de valoare mai mare, este recomandat spre binele dvs sa incheiati si un contract.
Succes.
In legile specifice achizitiilor publice nu se prevede obligativitatea incheierii unui contract pentru achizitiile directe, insa, privind ceva mai departe consider ca acesta este necesar. Argument: OUG 119/2007:
Definitii
Art. 1. — In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
1. contract comercial reprezinta contractul incheiat intre comercianti ori intre acestia si o autoritate contractanta, avand ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui pret constand intr-o suma de bani; 2. autoritate contractanta reprezinta:
a) orice autoritate publica a statului roman sau a unui stat membru al Uniunii Europene, care actioneaza la nivel central, regional ori local;
b) orice organism de drept public, altul decat cele prevazute la lit. a), cu personalitate juridica, care a fost infiintat pentru a satisface nevoi de interes general, fara caracter comercial, si care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
— este finantat, in majoritate, de catre o autoritate contractanta, astfel cum este definita la lit. a);
— se afla in subordinea sau este supusa controlului unei autoritati contractante, astfel cum este definita la lit. a);
— in componenta consiliului de administratie ori, dupa caz, a consiliului de supraveghere si directoratului mai mult de jumatate din numarul membrilor sunt numiti de o autoritate contractanta, astfel cum este definita la lit. a);
c) orice asociere formata de una sau mai multe autoritati contractante dintre cele prevazute la lit. a) sau b);
3. intarzierea platii reprezinta depasirea termenului contractual sau legal stabilit pentru executarea obligatiei de plata a pretului;
4. titlu executoriu reprezinta hotararea pronuntata de o instanta judecatoreasca sau decizia de plata emisa de alta autoritate competenta, prin care s-a dispus fie plata imediata, fie plata in rate, care permite creditorului sa recupereze creantele de la debitor prin mijloace de executare silita.

CAPITOLUL II
Domeniul de aplicare
Art. 2. — (1) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale. (2) Nu sunt incluse in sfera de aplicare a prezentei ordonante de urgenta:
a) creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa;
b) contractele incheiate intre comercianti si consumatori.


precum si OG 5/2001:
Art. 1. - (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii


Sigur, asta-i parerea mea, dar eu cam inchei contracte pentru orice am aceasta posibilitate. Macar pentru a avea siguranta clauzelor (doar eu intocmesc contractul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie directa in vederea executiei unei lucrari seneca399 seneca399 Vreau sa fac o lucrare de asfaltare pe cateva sute de metri , valoarea sarind de 15.000 euro care mi-ar permite sa fac o achizitie directa.Balastul si ... (vezi toată discuția)
Comanda donigao donigao Buna ziua, In ce conditii o autoritate contractanta poate face o achizitie pe baza de comanda? Aceasta optiune este conditionata valoric sau/si de natura ... (vezi toată discuția)
Program anual achizitii publice ContSters15910 ContSters15910 Buna ziua, Programul anual al achizitiilor publice cuprinde si cumpararile directe sau doar procedurile de achizitie publica prevazute de OUG nr.34/2006? ... (vezi toată discuția)