avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, Am o intrebare ce ma preocupa de mai mult timp. Mama provine dintr-o familie cu 6 surori si un frate. Acum cativa ani fratele a decedat. Exista o casa de apx 100mp plus teren 1000mp in centrul orasului. Doua dintre surori(care au copii)inclusiv fratele au renuntat definitiv , iar din cele 4 ramase una locuieste dintotdeauna acolo. Mama detine toate actele , dar succesiunea nu s-a facut inca. Una dintre surori a dorit sa ne cedeze partea ei, insa nu s-a putut face nimic fara acordul celeilalte. Practic sunt 4 pers(surorile) care figureaza pe titlul de proprietate.. Dintre cele 4 doua nu au copii deloc. Doar doua surori doresc deschiderea succesiunii. Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 15:31, 27 August 2010
In primul rand nu ati specificat cine este proprietarul din acte al imobilului casa si teren.Daca sunt 4 surori din 7 frati, pe titlul de proprietate, despre ce succesiune e vorba?
se va deschide succesiunea. In cadrul succesiunii, matusa dvs poate renunta la succesiune. Insa renuntarea este in favoarea tuturor coerezilor, nu numai in favoare dvs.
In primul rand, nu se poate renunta in favoarea unui alt mostenitor; renuntarea este neconditionata si profita tuturor celorlalti mostenitori; in al doilea rand, daca nu exista intelegere intre mostenitori, notarul nu poate elibera certificat de mostenitor si va trebui sa dezbateti succesiunea in instanta. Spuneti ca doua surori si fratele au renuntat definitiv, dar cum, in ce mod? si despre ce titlu de proprietate e vorba? ptr. ca in acest caz nu e vb. de succesiune, ci de o iesire din indiviziune...
avocat Cristina Popescu
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
Cristina Popescu, Avocat
Proprietar in acte figureaza cele 4 surori. Nu se doreste deschiderea succesiunii deoarece se complac in aceasta situatie ambigua. Va multumesc pentru raspunsuri!
Daca sunt proprietare cele 4 surori si toate patru sunt in viata ,nu se dezbate succesiunea ci iesirea din indiviziune, prin instanta, daca surorile nu se inteleg.

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune,costuri si pasii ce trebuiesc parcursi cristi091974 cristi091974 Buna seara, Am avut o bunica care a decedat saptamana trecuta la varsta de 91 de ani.In anul 1987 a facut un testament (legalizat la notar) in care ... (vezi toată discuția)
Mostenire si partaj janina drula janina drula am o problema urgenta cu o succesiune; sot supravietuitor si 3 copii; intentionam sa deschid aceasta succesiune si sa fac un partaj voluntar , prin care 2 ... (vezi toată discuția)
Cedarea partii dobandite in urma succesiunii camy_jon camy_jon Buna ziua, In cazul in care, in urma decesului unuia dintre soti (2007), au ramas 3 copii si 1 sot supravietuitor, exista posibilitatea ca sotul ramas sa ... (vezi toată discuția)