avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata pentru concediu risc maternal redusa cu 25%?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata pentru concediu risc maternal redusa cu 25%?

La 1 Septembrie voi intra in concediu de risc maternal si apoi in concediu prenatal. Din discutia cu contabila a reiesit ca imi va opri 25% si din concediul medical si din cel prenatal,respectiv postnatal. Este corect asa? in conditiile in care CM se calaculeaza din media veniturilot pe ultimele 6 luni (incluzand si lunile iulie si august cand deja am avut salariul scazut cu 25 %) ,asta inseamna ca pe aceste luni , iulie si august imi va opri de 2 ori cei 25 %. Unde ar trebui sa ma adresez sa ma lamureasca si apoi sa se faca dreptate.,
Lucrez in invatamant, Galati.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 12:36, 30 August 2010
Doamna contabila sa mai citeasca codul fiscal si normele de aplicare, ca nu plateste de la dumneaei din buzunar.

Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul.


Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
Va multumesc.
As mai avea o rugaminte , in cazul in care contabila insista sa opreasca 25% din concediul medical, unde ar trebui sa ma adresez sa obtin o hartie in baza careia sa-i demonstrez ilegalitatea comisa?
Cred ca mai corecta ar fi urmatoarea abordare: cereti contabilei sa va arate baza legala pe care o foloseste la calculul concediul de risc maternal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poti intra in concediul postnatal ( lauzie ) direct dintr-un concediu de risc maternal? andrada_madalina andrada_madalina Buna ziua. As dori sa stiu si eu daca pot benefica, in mod legal, de concediul postnatal ( lauzie, cel de 42 de zile ) daca ma aflu, la momentul actual, in ... (vezi toată discuția)
Legea acordarii prenatalului siskoady siskoady va rog frumos sa imi spune-ti la cate saptamani se acorda prenatalu.Eu am 30 saptamani cand imi expira riscul maternal eu am numarat zilele si dupa mine as ... (vezi toată discuția)
Care este durata prenatalului? Marin Mihai Marin Mihai Buna seara. Vreau sa stiu si eu cu cat timp inainte de nastere se poate intra in prenatal si care este diferenta financiara intre concediul medical ... (vezi toată discuția)