avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in Rectificare inregistrare in CF (reloaded)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in Rectificare inregistrare in CF (reloaded)

O speta in acelasi domeniu al inregistrarilor in CF:

In anul 1999, in contradictoriu numai cu PMB, persoana X solicita si obtine o hotarare (ulterior ramasa definitiva si irevocabila prin nerecurare la 26.01.1999) prin care i se retrocedeaza parterul (comercial) unui bloc cu 12 apartamente dar si tot terenul de sub constructie.
La 26.05.1999, Hotararea este inscrisa in CF si ulterior X instraineaza spatiile comerciale catre Y.

Dupa cca. 1 an, pe calea extraordinara a revizuirii, Parchetul TB, obtine o hotarare (ramasa definitiva si irevocabila, investita cu FE la 07.07.2000) prin care se respinge partial cererea de retrocedare (respingere cu privire la 1 apartament si la tot terenul de sub constructie).

La data de 20.09.2002, proprietarul unui apartament din bloc, in civil, impotriva lui X si Y, formuleaz o actiune de radiere din CF a inscrierii dreptului de proprietate asupra teren sub constructie inregistrat in CF (26.05.1999) conf. Sentintei nr...../26.01.1999, schimbata in parte in revizuire prin Decizia TB nr...../07.07.2000, ramasa definitiva si irevocabila prin Decizia CSJ nr...../05.12.2001.
Dupa fond, apel, recurs, revizuire, etc. ramane definitiva si irevocabila sentinta cu privire la radierea din CF:
- Admite exceptia prescrierii dreptului material la actiune.
- Respinge actiunea precizata formulata de reclamant in contradictoriu cu pârâţii, ca fiind prescrisa.
- Respinge capatul de cerere de ordonanta presedintiala privind suspendarea executarii inscrierii in CF a imobilului, ca ramas fara obiect.
Si, mai mult, ulterior acestora:

- Intre anii 2004-2007, acelasi proprietar, in civil, obtine o hotarare (definitiva si irevocabila) prin care se constata ca Certificatul de mostenire (ce a stat la baza cererii de revendicare) a fost obtinut prin declaratii necorespunzatoare adevarului si, in consecinta, dispune anularea lui.
Hotararea ramane definitiva si irevocabila in 2006.

- In anul 2008, acelasi proprietar, in penal, obtine o hotarare penala prin care, in baza prev. art.348 C.pr.p.desfiinteaza inscrisurile falsificate (declaratie notar si CM).
Hotararea ramane definitiva si irevocabila in 2008.

In prezent:
- Cum se poate aduce inregistrarea din CF in concordanta cu realitatea din hotararile aratate mai sus ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 August 2010
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001- intabularea in baza unei actiuni in constatare ionita_emil ionita_emil Preambul. 1) Exista doua societati: X si Y, respectiv mostenitorul A si cumparatorul de drept litigios B. 2) X, detinatoarea dreptului de proprietate asupra ... (vezi toată discuția)
Tema pentru facultatea de drept DanielB1970 DanielB1970 Buna ziua. Stiu ca aici se dau doar explicatii si trebuia sa scriu pe scurt, dar pentru a intelege speta am detaliat putin. Am sa va prezint o speta care, ... (vezi toată discuția)