avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 10/2001- intabularea in baza unei actiuni in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 10/2001- intabularea in baza unei actiuni in constatare

Preambul.
1) Exista doua societati: X si Y, respectiv mostenitorul A si cumparatorul de drept litigios B.
2) X, detinatoarea dreptului de proprietate asupra unui teren, da spre folosinta unitatii Y acest teren.
3) Mostenitorul A obtine o hotarare jud prin care obliga X sa emita o decizie de restituire in natura pt suprafata de teren. Aceasta decizie este emisa
4) Y actioneaza in judecata unitatea detinatoare X si solicita nulitatea deciziei de restituire. B, cumparatorul de titlu litigios(al suprafatei de teren litigioase), face cerere de interventie prin care solicita respingerea actiunii si constatarea calitatii de proprietar. Actiunea este respinsa si se constatata calitatea de proprietar a lui B asupra terenului.
5) Pana la finalitatea actiunii precedente( decizie definitiva si irevocabila ), Y obtine o hotararea jud irevocabila prin care se constata inopozabilitatea deciziei de restituire fata de aceasta, pt nerespectarea conditiilor de publicitate impuse de lege.

Intrebari

1) B se poate intabula in baza unei hotarari in constatare(chiar daca aceasta a fost obtinuta pe cale incidenta), avand in vedere ca aceasta nu este executorie, nu are formula executorie si in consecinta putere executorie?
2) Daca raspunsul la intrebarea 1) este DA, in termen de cati ani de la ramanarea definitiva a hotararii judecatoresti.
3) Avand in vedere ca hotararea in constatarea inopozabilitatii deciziei de restituire(notata in CF ) a intervenit inaintea hotararii prin care s-a constat calitatea de proprietar a lui B, si prin urmare a intrat in puterea lucrului judecat, B se poate intabula in baza hotararii prin care s-a constatat calitatea de proprietar a acestuia?
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
ionita_emil, utilizator

Alte discuții în legătură

Actiune in rectificare inregistrare in cf (reloaded) legalmgm legalmgm O speta in acelasi domeniu al inregistrarilor in CF: In anul 1999, in contradictoriu numai cu PMB, persoana X solicita si obtine o hotarare (ulterior ramasa ... (vezi toată discuția)
Tema pentru facultatea de drept DanielB1970 DanielB1970 Buna ziua. Stiu ca aici se dau doar explicatii si trebuia sa scriu pe scurt, dar pentru a intelege speta am detaliat putin. Am sa va prezint o speta care, ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil, dupa obtinerea constatarii calitatii de unic mostenitor a fiului debitorului decedat. ce trebuie sa facem? andreistan andreistan Buna ziua, Am cerut in instanta deschiderea succesiunii unui restantier din blocul nostru, mort de cativa ani, stiind ca are un baiat, unic mostenitor, iar ... (vezi toată discuția)