Buna ziua, Problema pe care o ridic in discutie e urmatoarea.
Eu (sotia) detin un imobil proprietatea personala achizitionat dinaintea casatoriei (cumparat de parinti pe numele meu). Parintii mei sunt decedati iar eu mai am un frate (cu care nu sunt in relatii tocmai fericite).
Intrebarea 1. e: Cine are drept de mostenire a acestui apartament in momentul de fata daca mie mi se intampla un "accident"? ( ipoteza pe care o ridic e sumbra dar vreau sa stiu ce se poate intampla pentru ca nu as vrea ca familia fratelui meu sa ridice pretentii).
Intrebarea 2. e: Eu si sotul meu urmeaza sa avem un copil. Care va fi situatia mostenirii in cazul exitentei si a copilului?
Intrebarea 3. e: Daca fratele meu are vreun drept, cum pot impiedica acest lucru? Vreau ca doar membrii familiei mele (sotul si copilul) sa mosteneasca acest apartament.
In prezenta descendentilor (copilul ... sau mai multi daca ii doriti) fratele nu mai poate veni la mostenire.
Sotul supravietuitor vine la mostenire (cota de 1/4) alaturi de copil (3/4).
De asemenea, un testament inlatura de la mostenire pe frate, care nu e rezervatar, dar nu inlatura de la mostenire parintii in viata. (inteleg ca ai dvs. nu mai sunt)
Va multumesc din suflet pentru rapunsuri. M-ati linistit! Deja micutul nostru s-a nascut joia trecuta si suntem sanatosi si fericii toti trei!
As mai avea o intrebare de natura financiara: ce costa mai mult: un testament sau o schimbare a titlului de proprietate (transferul dreptului de proprietate de la unul la ambii soti?) in cazul unui apartament cu doua camere (stiu ca la se iau in calcul mai multi factori - deci nu exact cazul meu ci unul aleatoriu)
Daca oricare dintre cele 2 variante propuse de dv. vor sa aiba ca scop inlaturarea fratelui de la mostenire, nici unul nu e bun pentru ca deja, prin nasterea copilului dv., fratele nu mai are un drept legal.
Orice act de pe lumea asta e atacabil, depinde insa daca este sansa de reusita. Trebuie discutata fiecare situatie in parte, altfel nu iti dai seama care varianta e mai greu de distrus.
Astfel, la nivel teoretic, orice act poate sta in picioare daca a fost indeplinit conform legii. Asa ca, depinde de situatie. (Daca, de exemplu, faceti transferul de proprietate prin vanzare, trebuie sa incasati banii de la sot, din bunurile sale proprii; altfel, se poate desfiinta vanzarea). Testamentul poate fi atacat pentru consimtamant (autorul e nebun, interzis, bolnav grav, astfel incat vointa sa a fost alterata). Aceste cazuri se aplica si la vanzare, mai ales ca si testamentul se poate face la notar (nu recomand neaparat), deci in aceeasi forma autentica a contractului de vanzare.
Un raspuns in necunostinta de cauza a situatiei va poate dauna.