avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema dezmembrare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema dezmembrare teren

buna ziua
am urmatoarea nelamurire
in cazul in care un teren are un numar mai mare de proprietari, pentru ca unul singur sa isi poata vinde partea trebuie sa fie dezmembrat tot terenul sau doar partea acestuia?
imi poate da cineva o sugestie ce pot face in cazul in care acest proprietar nu are banii necesari dezmembrarii terenului? se poate face o intelegere la notariat conform careia acesta se obliga sa imi vanda mie bucata respectiva iar eu sa platesc in locul sau dezmembrarea???
multumesc si astept sugestiile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:29, 25 Octombrie 2007
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa platiti numai in conditiile in care sunteti siguri ca ceilalti coproprietari sunt de acord sa-i revina acestuia bucata respectiva de teren.
in alta ordine de idei trebuie sa treaca fiecare pe la notar sa dea o declaratie in acest sens?
daca din acte reiese ca acesta este unul dintre mostenitori mai trebuie sa isi dea fiecare acceptul in aceasta privinta?!
Fie proprietarii cei multi ies din indiviziune (partajeaza terenul) si atunci dvs. puteti cumpara lotul determinat de teren care revine celui ce doreste sa va vanda. Asta inseamna dezmembrare si partaj voluntar sau prin instanta.

Fie - situatie care trebuie insa bine analizata - cumparati dvs cota indiviza a celui ce doreste sa vanda si promovati dvs. o actiune de iesire din indiviziune prin instanta. Atentie! asta nu insemna o bucata anume de teren ci o cota parte din tot.
multumesc foarte mult pentru raspansuri si as dori as adaug cateva lucruri
proprietarii cei multi nu au nici un interes sa iasa din indiviziune, poate doar daca voi recurge la o remunerare a lor.
in alta ordine de idei as vrea sa aflu ce presupune de fapt partajul voluntar(si daca acesta se desfasoara prin instanta)
ce riscuri presupune cumpararea cotei indiviza si de ce aceasta trebuie "analizata cu mare atentie"?
Deci, partajul voluntar se face la notariat cand toata lumea este de acord cu imparteala.
Daca nu sunt de acord, atunci se merge in instanta cu o cerere de iesire din indiviziune. Aici poate dura foarte mult. Depinde de norocul fiecaruia si de cat se impotrivesc paratii.
In cazul in care cumparati numai cota si deja ati pus ochii pe o bucata de teren care va convine, asta nu inseamna ca veti avea respectivul teren.
La iesirea din indiviziune in instanta va poate reveni alt teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)
(dezmembrare) cum se face iesirea din indiviziune? sorin85 sorin85 Buna ziua, Eu si fratele meu suntem coproprietari pe o bucata de teren,eu as vrea sa imi vand partea dar el nu este de acord sa isi vanda partea,asa ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cu mai multi proprietari silvyanna silvyanna Buna seara, suntem 3 frati si as vrea sa stiu daca vreunul dintre noi poate sa vanda partea lui de teren daca nu am iesit din indiviziune (vezi toată discuția)