avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren cu mai multi proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren cu mai multi proprietari

Buna seara, suntem 3 frati si as vrea sa stiu daca vreunul dintre noi poate sa vanda partea lui de teren daca nu am iesit din indiviziune
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:59, 29 Noiembrie 2018
Dupa dezbaterea succesiunii, cota parte individualizata, poate fi transmisa.
Daca sunteti inscrisi in Cartea Funciara fiecare cu cate o cota de 1/3, fratele poate vinde nestingherit cota lui de 1/3 care este in proprietatea lui.
Dar practic vinde o cota ipotetica, aceasta nefiind definita din acel intreg. Acel cumparator va trebui sa iasa din indiviziune cu cota de 1/3 care o cumpara de la fratele dvs.
Am o situatie similara, in sensul ca vreau sa cumpar un teren arabil. Terenul are 3 proprietari si eu vreau sa cumpar 1/3 de la un proprietar.
Care ar fi demersul pentru iesirea din indiviziune pentru cumparator? Este necesar acordul celorlalte 2 parti care au cate o cota de 1/3?
Cumparatorul isi alege ulterior bucata de teren din intreg? sau pot aparea probleme cu bucata din teren care o vrea cumparatorul?
Prin cumpararea cotei de 1/3, ramaneti dvs in indiviziune cu ceilalti doi.
Iesirea din indiviziune (sau partajul) presupune obligatoriu prezenta si acordul tuturor coproprietarilor.
Daca sunt cu totii de acord, partajul se poate incheia la notar, iar in caz de neintelegeri, pe cale judecatoreasca.
La partaj, exista mai multe posibilitati:
- imobilul revine unuia dintre dvs, cu obligatia de a achita sulte celorlalti doi
- se imparte imobilul la doi sau la 3.

Daca exista un singur teren, care se imparte, inainte de partaj trebuie incheiat un act de dezmembrare, prin care se separa loturile ce urmeaza a fi luate de fiecare partajant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Coproprietar - vanzare Rubia Rubia Rubia Rubia Detin o treime dintr-un teren si imobilul aferen. Adica suntem 3 proprietari cu parti egale. Va rog sa im ispuneti daca eu pot instraina partea mea prin ... (vezi toată discuția)
Vrem să ne reorganizăm loturile moștenite. ce să alegem, vânzare sau dezmembrare? vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie. In trecut am dezmembrat un teren pe care erau si constructii. Dezmebrarea s-a facut in ... (vezi toată discuția)