bun ziua.am un pfa din 2006 sunt taximetrist fara carte de munca pana acuma am platit doar impozitul si la casa de sanatate acuma se zvoneste ca trebuia sa platesc si la pensi de la data infiintari pfa.ma lamureste careva.multumesc anticipat
Conform Legii nr. 19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, asigurarea si plata contributiei de asigurari sociale era obligatorie conform art.5.
(Aart. 5 (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;)
ms de raspuns dar eu am dus la primarie in fiecare an certificatul fiscal pentru vizarea autorizatiei este un abuz trebuia sa nu ne vizese autorizatia din primul an trebuia sa ne zica de la inceput deci consider ca este un abuz eu unul nu am sa platesc nimica prefer sa imi retrag din autorizatie si tot nu la dau bani aiurea sa isi faca ei burtile si asa mari.aia de la finante m-au spus cand am platit prima oara ca trebuie sa platesc doar la asigurile de sanatate acuma se trezesc ca in baza nu stiu carei legi trebuia si pensiile sa isi i-au gandul eu unul nu le mai dau nici un ban si asa le dadeam o gramada de bani pentru impozit,sanatate ,taxe pentru avizarea autorizatie si pentru parcari pai eu cum ce mai raman?lucrez sa le dau lor 75%din veniturile mele?sper sa se infiinteze vreo asociatie a pfa sa dam toti statul in judecata ca prea ne i-a de prosti nu se stie nimica in tara asta unul zice sa platesc unul sa nu platesc haos total.
Aveti dreptate!Daca ne-ar fi spus cineva,am fi platit lunar contributiile, ar fi fost mai usor de plata.Dar ei vin acum dupa 5 ani si ne spun ca exista o lege :rtfm: 19/2000 care ne obliga sa platim retroactiv 5 ani :stunned: cu dobanzi si penalitati enorme.Din 2006 aveti de plata cca 9500 ron.
9500 pai astia is bani eu mai am de dat bani la masina dar daca asta e tara in care traim nu avem ce face singura solutie e curtea europeana legea pensiilor este un abuz nu s-a mai poment nicaieri in lume aberatii de astea.daca te duci ca persoana fizica si le zici sa iti faca carte de munca din 2000 de ex nu iti face orice contrat este valabil de la data semnari de catre ambele parti repet legea pensiilor este un abuz de putere mai devreme sau mai tarziu o sa cada nu pot sa ne bage pe toti la puscarie pentru ca nu o sa mai fie prosti care sa le cotizese eu m-am saturat chiar isi bat joc de noi.
Cu parere de rau tin sa va anunt ca nu aveti ce face, trebuie sa platiti datoriile.
@bo90 ce treaba are primaria cu casa de pensii? dc sa nu va dea autorizatia pentru neplata taxelor ? Absurd.
Sistemul nu e perfect, insa nu se poate invoca necunoasterea legii. Nu poti sa spargi un magazin apoi daca esti prins sa spui ca n-ai stiut ca nu e voie. Ca daca stiai nu ai fi facut asta.
PS. Si tineti cont ca si un salariat prin munca lui, cotizeaza la stat cu aproape jumatate din cat produce.