avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-Problema
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-Problema

Va salut!

Sunt interesat in deschiderea unei succesiuni. Acum un an si ceva tatal bunicii mele a decedat.Am auzit ca daca se dezbate succesiunea in maxim 2 ani de la deces vor fi reduse unele taxe notariale.
Terenurile dupa titlul de proprietate vor fi impartite intre bunica mea si sora ei. Sora bunicii mele nu are acum suma de bani necesara pentru dezbaterea succesiuni. Poate plati doar bunica mea partea ei de taxa si sa primeasca decat ea certificat de succesor?Ramanand ca, cand va dispune de suma de bani sa plateasca si sora ei?
Poate face cineva calculul aproximativ la cat va costa? Pentru asta o sa va dau mai multe detalii: X-bunicul bunicii mele, Y-bunica bunicii mele, XY-tatal bunicii mele. Pe titlul de proprietate scrie asa: Y(decedata acum 13ani) si XY(decedat acum un an si 8 luni) mostenitorii defunctului X. Cineva m-a informat ca taxa notariala pentru un hectar de teren unde sunt terenurile dupa titlu costa 600 de euro. Tinand cont ca este vorba de 6 hectare, sper sa nu coste 3600 de euro. Se va plati decat echivalentul a 1800 de euro(taxa succesiune dupa Y), iar succesiunea dupa XY va fi scutita de taxe?
Trebuie sa mentionez ca nu exista conflicte intre succesori(deja s-au inteles pe cale amiabila cum se vor imparti terenurile).
Va multumesc anticipat,
Ionut Tudorache
Cel mai recent răspuns: mony , utilizator 08:43, 29 Octombrie 2007
Eu va sfatuiesc sa faceti succesiunea pe cale judecatoreasca. Va costa mult mai putin. (20 lei fara avocat)
Avocatul o fi 500-1000 lei, depinde de avocat.
Puteti sa faceti aceasta si fara avocat, ca este simplu.
cristina chiva a scris:

Eu va sfatuiesc sa faceti succesiunea pe cale judecatoreasca. Va costa mult mai putin. (20 lei fara avocat)
Avocatul o fi 500-1000 lei, depinde de avocat.
Puteti sa faceti aceasta si fara avocat, ca este simplu.

Mai multe detalii? Daca nu exista nici o neintelegere cum pot face pe cale judecatoreasca?
Onorariile notariale pentru eliberarea certificatului de mostenitor se stabilesc pe transe valorice si au in vedere valoarea masei succesorale (si mai aveti acolo si succesiuni succesive ..daca nu m-am ametit eu intre X-uri si Y-uri ... caz in care onorariile se stabilesc pentru fiecare masa succesorala in parte).

Atata timp cat nu avem valoarea terenurilor, ci doar parerea acelui "cineva" care v-a "informat ca" nu putem nici macar sa incepem o socoteala. Pe de alta parte onorariile notarilor pe care le putem cunoaste sunt doar cele minime... asa ca, o informatie corecta o puteti afla nunmai de la un notar (sau mai multi) de la locul ultimului domiciliu al mortului.

Sau, asa cum vi s-a spus deja... e mai ieftin prin instanta....
Mesajul anterior l-am postat aproape simultan cu al dvs.

Simplu. Nu trebuie neaparat sa existe neintelegeri pentru a formula o cerere in care unul e reclamant si celalalt sau ceilalti, parati.
romascanu a scris:

Mesajul anterior l-am postat aproape simultan cu al dvs.

Simplu. Nu trebuie neaparat sa existe neintelegeri pentru a formula o cerere in care unul e reclamant si celalalt sau ceilalti, parati.

Chiar daca e vorba de un singur proprietar care doreste sa-si parceleze un lot mare in parcele mai mici cu nr.topo diferite ? Poate alege instanta si nu notarul? Pentru simplul motiv ca e mai ieftin prin instanta?

Alte discuții în legătură

Act de proprietate, succesiune Olguta_Serbanescu Olguta_Serbanescu Bunicul meu a avut doua fiice din prima casatorie, bunica mea decedand cand ele erau foarte mici. S-a recasatorit cu o femeie care avea o fata dintr-o ... (vezi toată discuția)
Succesiune dificila valit valit Buna ziua, Suntem, de fapt sotia mea, intr-o situatie dificila in privinta unei mosteniri si dorim un raspuns avizat la situatia noastra. Eu (sotul) nu sunt ... (vezi toată discuția)
Succesiune in instanta sau la notariat cyan cyan trebuie sa deschid succesiunea dupa decesul tatalui meu care s-a petrecut acum 4 ani. la masa succesorala am un teren agricol si doua depozite bancare. dupa ... (vezi toată discuția)