avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de proprietate, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de proprietate, succesiune

Bunicul meu a avut doua fiice din prima casatorie, bunica mea decedand cand ele erau foarte mici. S-a recasatorit cu o femeie care avea o fata dintr-o casatorie anterioara. Cand s-a reconstituit dreptul de proprietate asupa terenurilor, s-a emis un titlu de proprietate in care sunt trecute toate cele trei surori. Mama mea si sora ei + sora vitrega (mama acesteia decadand in 1984). Acum cele doua fiice (mama mea si sora ei) sunt decedate. Mentionez ca titlul de proprietate face referire la terenuri ale bunicului meu pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate. Cat mama mea si sora ei buna au trait au convenit sa imparta cu sora lor vitrega terenurile respective, mama mea avand 7,24 ha, sora ei buna 6,04 ha si sora lor vitrega 4,80 ha. Acum notarul imi spune ca la mostenirea acestui titlu de proprietate eu, verisoara mea si sora vitrega (care traieste) trebuie sa impartim in parti egale terenurile din acest titlu de proprietate. Asa este sau n-am inteles eu bine. Mentionez ca sora vitrega nu este mostenitoarea bunicului meu, nefiind infiiata de acesta. Daca mergem la notar cu o intelegere prealabila nu se poate iesi din indiviziune pe suprafetele stabilite pana acum, suprafete pentru care s-a platit impozit asa cum au convenit ele sa imparta terenurile? Cu multumiri, Olguta Serbanescu
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:00, 22 Septembrie 2013
ba da. daca sunteti de acord nu vad de ce notarul nu va poate face actele. dar trebuie sa fiti toti de acord. se face succesiunea si pe urma partajul.
Succesiune pot face eu si verisoara mea, dar sora vitrega? Mentionez ca la succesiune nu mai am altceva de cerut in afara acestor 7,24 ha. Notarul spune ca la succesiune eu primesc 1/3 din aceste terenuri, adica doar 6 ha. Cu multumiri, Olguta Serbanescu.
Doamna cereti notarului doar certificatul de mostenitor si dupa aceea mergeti la un mediator sa faceti partajul asa cum il doriti.
Acordul semnat la mediator il depuneti in instanta, instanta va da o hotarare in temeiul acordului.
Mai aveti un avantaj daca faceti partajul succesoral la mediator si anume : nu mai platiti onorariul notarului, iar taxele in cazul partajului prin mediere sunt reduse prin lege la jumatate.
Sunt intr-o situatie asemanatoare, eu si sora mea vrem sa deschidem succesiune in urma decesului parintilor si desi noi am convenit, de comun acord, ca unuia i se cuvine o cota mai mare decat celuilalt, notarul ne-a spus ca in urma actiunii de succesiune el trebuie sa acorde fiecaruia jumatate din masa succesorala, urmand ca dupa aceea unul dintre frati sa faca act de donatie catre celalalt conform intelegerii initiale!!!
Mi se pare aberant... dar asta e !
valeriu77 a scris:

notarul ne-a spus ca in urma actiunii de succesiune el trebuie sa acorde fiecaruia jumatate din masa succesorala, urmand ca ...



Pana aici are dreptate, dar partea cu donatia e o aberatie

In certificatul de mostenitor apar cotele succesorale prevăzute de LEGE. (X - in calitate de fiu - cu o cota de 1/2 din masa succesorala şi Y - in calitate de fiica - cu o cota de 1/2 din masa succesorala).
Notarul nu poate sa scrie alta bazaconie, ci aceste cote LEGALE.

Sa spunem ca in masa succesorala exista un TORT

Dupa ce obtin certificatul de mostenitor cu TORTUL in el si cotele (1/2 si 1/2) ma duc acasa si ma inteleg cu sora/fratele cum sa IMPARTIM tortul. (= PARTAJ)

Il putem tăia in doua felii egale (corespunzator cotelor) sau INEGALE. Ia tu o felie mai groasa de tort si da-mi (sau nu-mi da, depinde cum ne-am inteles) o suma de bani numită sultă care sa compenseze subţirimea feliei mele.


Nu ma obliga nimeni sa tai tortul in doua felii egale. De ce sa fac asta? Ca sa mai tai dupa aceea felia mea in alte doua ...doar ca sa am ce dona!? Este ABERANT.

De la bun inceput putem taia tortul in doua felii INEGALE.

Acesta este PARTAJUL.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Informatii succesiune Moni_Galati87 Moni_Galati87 Buna ziua, As avea nevoie de cateva lamuriri cu privire la succesiune. Tatal meu a decedat in 2018, s-a facut succesiune pe bunurile pe care stiam ca le ... (vezi toată discuția)
Succesiune Alina50 Alina50 Buna seara, Am o nelamurire,Tatal meu a decedat in noiembrie,(avand doi copii si sotie) el avand o Sora dar si un frate vitreg de pe Tata,fratele vitreg si ... (vezi toată discuția)