Buna ziua,
Am stat 2 ani intr-un bloc de garsoniere unde plateam cam 50 lei intretinere pe luna vara si in jur de 800 iarna.
Recent m-am mutat vis-a-vis, intr-un bloc mixt, intr-o garsoniera similara.
Problema e ca aici facturile la intretinere trec frecvent de 180 lei, VARA.
Cum se poate asa ceva ?
Ultima factura, pe luna iulie, de cca 190 lei e compusa din:
cheltuieli pe numarul de persoane(lift, gaz, etc) - 30 lei
apa rece - 60 lei (2 mc)
apa calda - 20 lei (2 mc)
fond rulment - 30 lei.
cheltuieli pe suprafata - diferenta.
1. Avand in vedere ca am apometre, iar consumul declarat in luna iulie a fost de 2 mc apa calda, 2 mc apa rece.
Cum e posibil ca 1 mc apa rece sa coste 31 lei ?
(la avizier modul de calcul e o suma totala cca 3000 / la 44 ( probabil numarul de persoane din asociatie) => 31.xx lei mc de apa rece
Pt apa calda modul de calcul e identic, rezultand cca 8 lei mc.
N-am auzit in viata mea ca 1 mc de apa rece sa coste 31 de lei. E posibil ?
2. In al doilea rand, e normal ca in fiecare luna sa se factureze 300,400 lei intretinere lift?
3. La cat trebuie sa se ajunga fondul de rulment? Chiar trebuie sa se contribuie luna de luna cate 30 lei pentru acest fond ?
4. Daca vreau sa semnalez nereguli unde pot face acest lucru?
5. Am dreptul sa ma duc la administrator sa cer justificare pentru cheltuieli, in speta actele contabile. Si daca da, ce ar trebui sa am in evdere cand ma uit prin ele.
Ma uimiti pe zi ce trece.
Sa va spune rezultatele dupa modul de calcul prezentat de dumneavoastra, la mine in asociatie.
Cei necontorizati vor plati 5,1 mc apa rece adica vreo 15 lei iar cei contorizati consumul real inregistrat la apometre + inca vreo 25 mc de apa acel rest pe care il impartiti la cei cu apartamente contorizate, adica vreo 100 de lei.
Si situatia e chiar reala. Va reamintesc datele, 40 ap din care doar 10 contorizate, consum 400 mc in loc de 100 cat vine intr-o luna normala.
Asta datorita la vreo 2,3 destepti (necontorizati) care au lasat sa curga apa non stop(probabil la wc).
Cum comentati aceasta situatie, mai este aplicabil calculul dumneavoastra.
Dupa cum puteti observa sunt putin iritat din 2 motiva, unul situatia in sine care ma deranjeaza, si doi, multe sfaturi din cele diferite ( inclusiv dumneavoastra ati enumerat vreo 3,4 moduri de calcul diferite pe acest forum) care in loc sa ma lamureasca imi induc si mai multa confuzie.
Situatia e simpla, cineva a facut risipa enorma de apa in asociatie, iar eu ca si locatar contorizat nu mi se pare corect sa platesc aceste pierderi. Tocmai de aceea am investit in apometre, ca sa nu platesc aiurea.
V-am relatat modalitatea dupa care administratora mea a calculat aceste pierderi. Nici ea nu vrea sa plateasca integral aceste pierderi, nici eu, atat de mult.
Amandoi avem dreptate intr-un fel. Ea e mai mult decat dispusa la discutii pentru a gasi o modalitate cat mai corecta. Insa in discutiile cu ea am nevoie de argumente. Asa se face, asa trebuie pentru ca zice legea X, autoritatea Y, nu ca asa am auzit de prin vecini sau pe net.
Sper ca ma intelegeti.
Si la final am alta curiozitate. Domnilor, in cazul unui control de la primarie, sau a unui exper an acest domeniu, ei cum calculeaza ??? Sunt multe cazuri de delapidare facute de administratori. Autoritatile care ii verifica, in urma unei sesizari sau in cazul unui proces, ce modalitati de calcul aplica ? Trebuie sa se bazeze pe niste legi ca doar nu le aplica "bunul simt".
Tind sa cred ca e mai complicat sa calculezi consumul de apa decat sa inventezi teoria relativitatii.
Situatia din "mica" dvs. asociatie este anormala din punctul de vedere al numarului de apartamente contorizate/necontorizate. Insa, va dau exemplul blocului meu: din 44 ap., toate sunt contorizate, iar diferentele dintre cantitatea de apa facturata si suma consumurilor declarate este in medie de 20-30 mc / luna. Am spus in medie deoarece sunt si perioade in care diferenta este de numai 10-15 mc, dar si perioade in care acesata medie este mai mare. Cauzele sunt diverse, undeva pe pagina 1 gasiti un material pe aceasta tema.
Probabil ca proprietarilor necontorizati din as. dvs. le convine aceasta situatie - cu totul anormala, dupa cum va spuneam la inceput.
La asociatie este necesar sa aveti un document privitor la modul de lecturare a apometrelor si mai ales a modului de repartizare a acestor diferente/pierderi - stabilit in A.G. a proprietarilor. Altfel, asa cum spuneati mai sus, mai bine ne ocupam de teoria relativitatii decat sa "impartim" diferentele la apa!
Ar fi bine sa sesizati si biroul specializat al primariei locale in legatura cu cele aratate noua pe forum.
Nu e nimic de sesizat. E foarte normal ca sa existe diferente intre contorul de la scara si consumurile declarate, chiar daca sunt toate apartamentele contorizate.
Nici situatia asociatiei mele nu e anormala, se intampla. Cum v-am spus unul sau mai multi indivizi au lasat apa sa curga in nestire(unii chiar au fost depistati). Dar eu nu incerc sa analizez normalitatea sau anormalitatea situatiei ci sa caut o modalitate de imparti aceste cheluieli cat mai corect pentru toata lumea. Binenteles cu argumente in spate. Insa in peste 3500 de posturi din aceasta sectiune nu am gasit un mod de calcul argumentat pentru aceasta problema "deosebit de complexa", consumul de apa rece. #-o.
Ce argumente doriti dv.? Chiar nu va inteleg. Contestati tot ce vi se spune.
Un lucru e clar, in afara de acea norma de consum pentru AC si AR la cei necontorizati, totul este reglementat in interiorul asociatiei.
Faceti-va in asociatie un model de impartire a apei, eu v-am scris acum unul, @adriantot a mai postat unul in Documentatie, poate vor mai fi si altii care sa va sara in ajutor, poate ati gasit si alte modele postate.
Daca respingeti ajutorul nostru, il contestati pe motiv ca va ducem "in balarii", atunci asta e!
Norma pentru necntorizati este de 5,1 mc/ luna/ persoana. Asa ca daca in apartament sunt 3 lcatari vor fi pusi cu 15.3 mc, nu cu 5 mc.
Al doilea: daca "pierderea" este asa mare, puteti sa va abateti de la exceptie si sa-i introduceti si pe cei necontorizati in impartirea acesteia. Dar in cazuri normale - asa cum a spus si @Adam Grecu, cand e o pierdere relativ mica procedati normal.....
In fond puteti judeca si dv. sau un comitet executiv din asociatie, va cunoasteti mai bine vecinii. Si la urma-urmelor...ce vreti dv. ar fi un fel de paznic la robinetul de apa al fiecaruia...ca in final sa aveti un calcul corect al consumului si sa evitati arbitrariul. Puteti face asta? Cine o poate face? In ce lege s-ar putea reglementa ceea ce nu se poate reglementa - controlul consumului fara apometre?
Eu pot sa va argumentez tot ce-am scris pentru ca in acest post al meu am pus experienta pe care o am la blocuri cu fel si fel de contorizati si necontorizati, cu oameni corecti si tipicari, dar si cu oameni indiferenti si miserupisti. Mi se pare ca efortul ar fi prea mare totusi pentru ca in final sa constat ca am scris "la pereti". Cand cineva nu vrea, apai nu vrea....