avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deranjat de fumul gratarului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deranjat de fumul gratarului

Buna ziua,

Intr-o dimineata, la ora 6, vecinii din curtea de vis-a-vis de blocul meu au inceput sa coaca ardei pe gratar, facand un fum foarte dens care se ridica pana la etajul 3 (eu stau la 1). Am fost, deci, trezit in mod neplacut de acest fum si miros care a intrat in casa si care era greu de suportat, si am fost nevoit sa-mi iau repede rufele de pe balcon (le-am spalat din nou pt ca nu puteau fi purtate). I-am rugat frumos si foarte calm de doua ori sa opreasca focul, a doua oara spunandu-le ca ma voi adresa politiei, ceea ce am si facut. Politistii au venit la curtea cu pricina, au vazut gratarul si fumul dar nu au facut nimic, argumentand ca nu pot lua masuri si ca proprietarul are voie sa faca gratar in curtea lui. Gratarul lor a durat mai bine de doua ore.

Intrebarea mea este: nu exista nici o lege care sa ma protejeze fata de astfel de vecini? Eu nu sunt impotriva gratarelor care se fac in locuri special amenajate sau, in cazul de fata, in curte. Numai ca prin asta, vecinul ma deranja (nu stiu cum au facut gratarul si ce fel de lemne sau carbuni au ars dar faceau un fum neobisnuit de dens pt un gratar obisnuit). Daca prin asta ma impiedica sa ma bucur linistit de proprietatea mea, nu ar trebui sa fie sanctionat?

Stiu ca se discuta despre o lege a picnic-ului, care, sincer sa fiu mi se pare o prostie pt ca ar fi trebuit sa fie inglobata in legea ref. la buna convietuire (legea 61 parca). Insa nu exista nici o prevedere legala care sa impiedice un proprietar sa deranjeze vecinii prin actiunile lui?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:55, 30 August 2010
Nu exista, dar daca va deranjeaza atat de tare, orice conflict intre "vecini"..poate fi rezolvat pe cale de instanta.

Instanta ar putea stabili un mod de folosire pasnica a "atmosferei"-sa zicem, :) aplicat la speta dvs., o obligatie de "a nu face gratar"... daca va constata ca exista o depasire/incalcare a limitelor dreptului de proprietate, astfel cum sustineti.
:D Cred ca cel mai util era sa chemati pompierii... nu politia.
Cred ca cel mai util era sa chemati pompierii... nu politia

Am avut suficient discernamant sa-mi dau seama ca nu e cazul sa chem pompierii pentru niste ardei copti pe gratar.

... cred ca cel mai frumos, din partea dumneavoastra, era sa-mi dati o sugestie bazata pe experienta dvs ca avocat. Presupun ca in locul meu nu ati fi chemat pompierii, salvarea sau alte echipaje cu girofar.

Oricum, trebuie sa recunoasteti ca, pe undeva, exista anumite lacune in legislatia ref. la buna convietuire pt ca, in astfel de situatii, politistii nu sunt decat niste simpli constatatori sau spectatori, fara a avea competenta in astfel de cazuri.
Uite ca va contrazic: ar fi trebuit chemati pompierii. Si nu ar fi venit cu girofarul decat daca ardea casa. Politia chiar nu avea nici o treaba.
Deci, chiar in gospodarii este interzis focul deschis. Dar cum la noi gratarul e o cutuma... avem impresia ca-l putem face oriunde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gratar la bloc in curte proprietate privata. buna ziua. va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns! locuiesc ... Codrinvld Codrinvld Buna ziua. Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns! Locuiesc intr-un complex rezidential de blocuri insiruite, intr-un bloc parter+ 2 etaje. Apartamentele ... (vezi toată discuția)
Deranj ordine publica DanOrc DanOrc buna ziua, ce se poate face contra unor vecini care in fiecare weekend fac gratar in spatele blocului, asculata manele, consuma bauturi alcoolice si fac ... (vezi toată discuția)
Sunt reguli de construire a unui gratar daca locuiesc la duplex? 10032020 10032020 Buna seara, locuiesc la un duplex de 2 ani de zile si am urmatoarea situatie: - gratarul vecinului este construit din beton langa gardul de hotar si destul ... (vezi toată discuția)