avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Mai bine Sã decât Dacã
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Mai bine Sã decât Dacã

B-) Îmi place că pe forum a apărut o asemnea secţiune, nu îmi place însă denumirea. De ce nu a fost intitulat "Să schimbăm împreună legea"? Să înţeleg că schimbarea în bine a legii în această ţară este la nivelul de vis, de exerciţiu de imaginaţie, de ce nu este la nivel de deziderat real?
Sf. Augustin spunea că legea, până la intrarea în vigoare este discutabilă, după adoptare este aplicabilă, şi adaug eu, perfectibilă.
Un spirit de echipă pentru shimbarea în bine a legii este bun, dar nu poate exista şi o acţiune individuală în acest sens? De ce să aştepte fiecare ca un grup să schimbe ceva, când poate el singur să schimbe? Mulţi spun că unul singur nu se face auzit, adică ar fi o floare cu care nu se face primăvară, dar spun eu că nu se face primăvară cu o floare, dar miroase frumos acea floare. Tot folosind o metaforă, aş putea creea un tablou cu grupul care doreşte schimbarea legii într-o ţară ca românia (nu e greşeală), ţara ar fi un câmp cu mărăcini - ce înţeapă pe neajutoraţi, iar grupul flori îmbobocite, care emană un miros frumos - dorinţa de echitate şi dreptate. Am scris românia cu literă mică pentru a sublinia faptul că respectul pentru ceea ce este românesc dispare având consecinţe negative. Dispare pentru că legea nu se mai respectă, în consecinţă dispărând şi respectul faţă de ţară. B-)
Cel mai recent răspuns: Ioana ISVORANU , Consilier juridic 16:36, 5 Iulie 2008
De acord! B-) #-o :((
Ar fi interesant daca am incepe sa discutam pe marginea unor acte normative de interes la care sa propunem schimbari. Cred ca vom fi auziti.
B-) Îmi pare rău să vă contrazic, dar a spune acte normative de interes, implicit considerăm că există şi acte normaitve lipsite de interes, ori eu consider că orice act normativ este de interes (că interesul este naţional, de exemplu codurile, sau interesul este de zonă, de exemplu, o hotărâre a consiliului local, asta aşa este dar tot de interes sunt actele normative).
Acum vă propun discuţiei următorul subiect:
1. Educaţia juridică.
Este ştiut faptul că activitatea de educaţie juridică se desfăşoară pe două paliere, cel al învăţării prin raporturi de conformare şi cel al constrângerii prin aplicarea sancţiunilor de drept.
Educaţia juridică se desfăşoară, nu cum ar crede unii, doar în cadrul facultăţilor de drept, ci şi în familie, şcoală sau anturaje, la acest nivel consider că trebuie lucrat pentru a schimba ceva în atitudinea oamenilor faţă de legi. Dacă unui copil i se spune că nu este bine să vorbească de rău pe cineva, mai târziu va învăţa să nu insulte ori să calomnieze, dacă i se va spune că nu e bine să arunce gunoaie pe stradă, mai târziu va învăţa să respecte mediul şi legile din acest domeniu, dacă de mic i se va insufla dorinţa de frumos de spaţiu verde îngrijit şi muncit, mai târziu va învăţa să muncească pământul şi aşa să nu mai rămână nemuncite terenurile agricole - a se vedea legea 18/1991. Deci nu este nevoie de modificarea vreunei legi, ci de modificarea atitudinii, de luarea în serios a obligaţiei de părinte şi de educator, de ieşirea din pasivitate. Cele spuse mai sus nu sunt fabulaţii, ci sunt adevăruri demonstrate, de exemplu, Georgio del Vechio, a arătat că dacă un copil - atunci când este mic nu respectă regulile de curăţenie, când va fi major va fi predispus la săvârşirea de infracţiuni.
Consider că toate cele spuse mai sus se pot reduce la următoarea concluzie: dacă dorim schimbarea atitudinii faţă de lege va trebui schimbat actul de educaţie din şcoli, grila de materii prin renunţarea la unele materii - vz. desen, muzică, religie etc., aceste activităţi pot fi desfăşurate în cadrul activităţilor extraşcolare, şi introducerea unor noi materii, de exemplu, educaţia juridică care să se facă la nivelul de înţelegere a minorului.
Deci educaţia juridică, ca materie de studiu în şcoli contribuie la schimbarea ţării. B-)
Frumos si bine spus. Educatie juridica in scoli. Mai degraba educatie civica. Juridica este prea mult. Deocamdata educatia juridica chiar la nivel elementar este o utopie-din pacate. Copiii trebuie sa invete sa faca distinctia dintre rau si bine dintre lege si faradelege. Deja educatia juridica-cred eu-este o opinie proprie si personala -reprezinta o treapta superioara ce nu poate fi atinsa in ciclul general de invatamant obligatoriu-cel putin nu la acest moment.
si eu sunt de acord cu educatia juridica care trebuie sa fie particularizata pe nivele de invatamant. ar trebui sa facem ceva sa determinam asa ceva!!! poate initiem ceva in aceasta comunitate findca suntem destui juristi si in plus cred ca ne vor sustine si utilizatorii.
subiectul ramane deschis!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil orfan marginalizat la scoala de catre invatatoare Lacd Lacd Buna ziua! Am nevoie de parerea Dvs. intr-o problema mai delicata, acesta este si motivul ptr care m-am hotarat sa va scriu. De 6 ani, eu impreuna cu familia ... (vezi toată discuția)
Vreti sa schimbam imnul romaniei? cerda cerda AM FOST CONTEMPORANI CU ....EL,NE-A FACUT COMUNISMUL MAI USOR DE SUPORTAT,NU VRETI CA UNA DIN POEZIILE LUI SA DEVINA IMN NATIONAL? IMPOSIBIL SA NU GASIM CEVA ... (vezi toată discuția)
De la ce varsta sunt permise nesimtirea si impertinenta?! Roland Mindrila Roland Mindrila Oare este permis unei persoane sa devina impertinenta si nesimtita sub pretextul varstei , experientei si pozitiei? X-( Nu inteleg cum pot asemenea ... (vezi toată discuția)