Imi poate spune cineva care este dobanda legala?
care este modul de calcul a unei sume ce trebuie actualizata cu indicele de inflatie si dobanda legala?
Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, când debitorul este comerciant, la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Naţională a României.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Naţională a României, diminuat cu 20%.
Nivelul taxei oficiale a scontului, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, valabil pentru întregul trimestru următor. Nivelul taxei oficiale a scontului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României
Pe 1 februarie 2002 s-a abrogat taxa oficiala de scont; sintagma corecta e "dobanda de referinta BNR".
Rata dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculeaza lunar si este anunţată public în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, prin circulare ale Băncii Naţionale a României.
In cazul in care debitorul nu este comerciant , creditorul fiind societate comerciala, deci exista relatie comerciala intre cei doi, se aplica dobanda legala integral sau cea diminuata cu 20%?
integrala (la prima strigare), dar imi amintesc ca am facut odata o motivare plecand de la exprimarea din art 46 c.com "datoriile comerciale" (= obligatiile comerciale ale debitorului) si a tinut.
In OG.9/2000 vei gasi modul de calcul al dobanzii legale si procentul care se aplica. Oricum, calculul dobânzii se face în funcţie de dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, conform prevederilor art.3 din actul normativ menţionat anterior.